Fitch: Prețurile ridicate la gaze naturale afectează mai multe sectoare ale economiei europene
Telex » Știri 23 septembrie 2021
Prețurile record la gaze naturale pun presiuni asupra lanțurilor de aprovizionare ale mai multor sectoare ale economiei europene, inclusiv furnizorii de energie, producătorii de îngrășăminte și companiile care produc bunuri de consum, arată un raport publicat de firma de evaluare Fitch Ratings, informează Reuters, preluată de Agerpres. „Micile companii din aceste industrii sunt supuse la cele mai mari presiuni, în timp ce companiile mai mari și mai diversificate, care sunt evaluate de Fitch, sunt mai bine poziționate pentru a atenua impactul”, subliniază Fitch.
Potrivit agenției de evaluare, prețurile la gaze naturale ar putea rămâne ridicate până la finele sezonului de iarnă, având în vedere gradul redus de umplere a depozitelor din Europa. „Cu toate acestea, ne așteptăm ca prețurile să se modereze după ce cererea sezonieră se va reduce”, subliniază Fitch.
Agenția de evaluare reamintește că prețurile ridicate la gaze naturale au forțat unii furnizori din Marea Britanie să ceară sprijinul statului pentru a-și putea îndeplini obligațiile către consumatori. Separat, Guvernul spaniol a introdus o taxă pentru producătorii de electricitate în ideea de a-i sprijini pe micii furnizori. „Actuala situație de pe piața europeană a gazelor ar putea accelera și mai mult tranziția energetică în sectorul utilităților spre regenerabile”, apreciază Fitch.
Producătorii de îngrășăminte au fost și ei serios afectați de creșterea prețului gazelor naturale, un ingredient-cheie în producția de amoniu, care, la rândul lui, este utilizat în producția de îngrășăminte. Mai multe facilități de producție de amoniu din Europa și-au redus producția sau chiar au oprit temporar activitatea.
Problemele din sectorul de îngrășăminte afectează și producătorii din sectorul agriculturii și alimentației. Aceste firme ar putea să se confrunte cu o criză de îngrășăminte și prețuri crescute, ceea ce ar putea să le majoreze costurile în următorul sezon. Pe de altă parte, procesatorii de carne și producătorii de băuturi răcoritoare, în special cei din Marea Britanie, se confruntă cu o criză de dioxid de carbon alimentar. „Producătorii de băuturi și alimente diversificați geografic sunt mai bine poziționați pentru a atenua astfel de lipsuri”, apreciază Fitch.
Începând din luna ianuarie și până în prezent, prețurile de referință la gaze naturale în Europa au crescut cu peste 250%.
Unele guverne, precum cele din Italia și Grecia, au anunțat deja că au în vedere măsuri precum subvenții sau plafonarea prețurilor, în ideea de a-și proteja cetățenii de creșterea facturilor la utilități pe măsură ce economiile își revin de pe urma pandemiei de COVID-19.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara