Flacăra culturii europene se aprinde la Timișoara
Numărul 4, 1-7 feb. 2023 » Eveniment
În cursul unei ceremonii desfășurate la Atena, orașele Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania), Novi Sad (Serbia), respectiv cele trei capitale culturale europene în 2022, au predat oficial prestigiosul titlu orașelor Timișoara (România), Veszprem – Balaton (Ungaria) și Elefsina (Grecia) – capitale europene ale culturii în 2023.
Ceremonia a fost găzduită de Muzeul Acropole din Atena, sub titlul O flacără pentru cultură și un viitor comun, fiind marcată de emoționante momente artistice și de ample prezentări ale orașelor care dețin, în acest an, mult râvnitul titlu de capitale culturale europene.
Reamintim că Atena a fost primul oraș desemnat drept Capitală culturală europeană în anul 1985, la inițiativa fostului ministru elen al culturii, Melina Mercouri, și omologului său francez, Jacques Lang.
Noile capitale europene ale culturii se alătură celor peste 60 de orașe care au primit titlul în anii precedenți, atât din întreaga Uniune Europeană, cât și din țările apropiate. Conform informațiilor furnizate la ceremonia din Atena, pe parcursul anului 2023, noile capitale europene ale culturii vor marca deținerea prestigiosului titlu prin numeroase evenimente cultural-artistice de mare amploare și de importanță deosebită în promovarea valorilor culturale universale.
La ceremonia din capitala Greciei a participat vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, care a relevat importanța acestei inițiative îmbogățite cu sensuri și semnificații noi tot mai profunde pe parcursul a aproape patru decenii, perioadă marcată de evenimente istorice, menite să consacre principiile și valorile milenare ale continentului european. Totodată, s-a dat citire unei declarații solemne a comisarului european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, care a relevat, la rândul său, importanța inițiativei din anul 1985, cu accent pe bogăția și diversitatea culturilor din Europa și pe modalitățile în care a fost și este stimulat turismul durabil și se promovează activ modalitățile practice de dezvoltare a spațiilor urbane prin cultură. De asemenea, s-a scos în evidență impactul social și economic pozitiv, pe termen lung, atât pentru orașele respective, cât și pentru regiunile interne și externe învecinate.
Ceremonia care a marcat includerea Timișoarei în rândurile capitalelor europene ale culturii va avea loc în zilele de 17-19 februarie a.c., prin organizarea de spectacole și de alte evenimente desfășurate mai ales sub egida Centrului de Proiecte al Municipiului, instituție remarcată și până acum în numeroase și valoroase inițiative.
Vom reveni în viitoarele numere din CECCAR Business Magazine asupra modului în care se desfășoară manifestările programate la Timișoara, al căror ecou va fi, cu certitudine, amplu și puternic nu numai în țara noastră, ci și pe întregul spațiu european.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial