Florian Neagu (BNR): Numărul debitorilor care au luat credite în perioade de minime istorice este relativ ridicat
Telex » Știri 26 aprilie 2023
Numărul debitorilor care au luat credite în perioade de minime istorice este relativ ridicat, 109.000 persoane, iar volumul acestor credite luate la minime istorice este de 28,6 miliarde de lei, a declarat, la un eveniment de specialitate, directorul adjunct al Direcției Stabilitate Financiară din Banca Națională a României (BNR), Florian Neagu, citat de Agerpres. "Numărul debitorilor care au luat credite în perioade de minime istorice e relativ ridicat, 109.000 persoane, și volumul acestor credite luate la minime istorice este de 28,6 miliarde de lei. Iar când calculăm care este impactul majorării ratelor de dobândă asupra acestor debitori, acesta este semnificativ. Serviciul datoriei a crescut în medie cu 35-40%, publicăm noi în Raportul de stabilitate financiară", a spus Florian Neagu, la Conferința anuală BNR - ASE cu tema "Navigând printre crize suprapuse".
Întrebat care ar fi soluțiile pentru a ajuta debitorii să facă mai bine față acestor provocări, președintele executiv al BCR, Sergiu Manea, a declarat că din anii 2015 - 2016 atât banca centrală cât și băncile comerciale au atras atenția asupra riscului de dobândă. De asemenea, el a amintit că în 2020 industria bancară a gândit și a pus la punct o seamă de acțiuni pentru a sprijini debitorii aflați în dificultate. Aceleași lucruri sunt experimentate și în prezent.
"Există o seamă de instrumente, numai că aceste instrumente sunt echivalentul aspirinei atunci când ai o gripă. Îmi pare rău să spun chestia asta și mi-e foarte greu să spun pentru că vedem debitori în situații foarte, foarte dificile", a explicat Sergiu Manea. Președintele executiv al BCR susține că lecțiile învățate în criza care a avut loc în 2008 au dus la alte standarde de creditare, la o creditare responsabilă. Potrivit acestuia, există o sumă semnificativă acumulată în perioada 2020 - 2021, când a avut loc o încetinire a consumului, iar acele rezerve sunt consumate în 2022 - 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile