Florin Cîțu: Ministerul Finanțelor va organiza periodic emisiuni de titluri Fidelis, în funcție de evoluția pe piața secundară
Telex » Știri 14 august 2020
Ministerul Finanţelor va organiza periodic emisiuni de titluri Fidelis, în funcţie de evoluţia pe piaţa secundară şi condiţiile pieţei, a anunţat ministrul de resort, Florin Cîţu, care consideră că aceste emisiuni vor deveni „un barometru prin care populaţia va gira sau nu politicile guvernamentale”, potrivit Agerpres. „Succesul acestei emisiuni în plină pandemie, sumele consistente investite de români, demonstrează încrederea populaţiei că politica fiscal-bugetară a Guvernului este cea corectă şi, astfel, perspectivele financiare sunt sustenabile. Interesul mare pentru aceste instrumente, transparenţa şi flexibilitatea pe care o permite listarea la Bursă, dar şi suplimentul de lichiditate pe care-l aduc aceste instrumente pe piaţa de capital, ne-au convins că astfel de emisiuni vor trebui să devină un instrument permanent de finanţare a deficitului. Anunţ în premieră că Ministerul Finanţelor va organiza periodic emisiuni de titluri Fidelis, în funcţie de evoluţia pe piaţa secundară şi condiţiile pieţei şi cred că vor deveni un barometru prin care populaţia va gira sau nu politicile guvernamentale”, a scris, pe Facebook, Florin Cîţu.
După cum am mai informat, titlurile de stat pentru populaţie Fidelis au intrat, joi, la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). MFP a anunţat recent că populaţia a subscris, în perioada 15 iulie - 7 august, titluri de stat Fidelis în lei şi valută în valoare echivalentă de peste 2 miliarde de lei, cea mai mare sumă atrasă prin programul Fidelis. Potrivit MFP, o premieră este emisiunea în euro, fiind prima emisiune de titluri de stat denominată în monedă europeană pe care o lansează Ministerul Finanţelor Publice pentru populaţie prin acest instrument. Celelalte două emisiuni de titluri de stat, emise în lei, reprezintă primele emisiuni pentru populaţie din ultimii patru ani.
Titlurile de stat se tranzacţionează la BVB prin intermediarii autorizaţi. Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 2%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 4% în cazul celor cu scadenţa în 2022 şi de 4,5% în cazul celor cu scadenţa în 2024.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial