Florin Cîțu: Planul european de recuperare economică trebuie să fie pus în aplicare rapid și fără condiționalități inutile
Telex » Știri 20 mai 2020
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a susținut, la reuniunea Consiliului de Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfăşurată prin videoconferinţă, poziția României ca viitorul fond de recuperare să fie nediscriminatoriu la nivelul UE 27 și să se concentreze pe marile priorități, inclusiv pe investiții, iar programul de sprijin pentru combaterea șomajului să fie implementat rapid, informează un comunicat al MFP. „Ne dorim implementarea rapidă și flexibilă a instrumentului european pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență (SURE), care să le permită statelor membre care au nevoie de finanțare să utilizeze pe deplin această oportunitate”, a precizat ministrul. „Acest instrument presupune o asistență financiară de până la 100 miliarde euro, sub formă de împrumuturi, și se adresează tuturor statelor membre. Acestea vor contribui cu garanții de 25% din volumul facilității (25 miliarde euro), care se vor constitui ca datorie publică guvernamentală garantată și nu vor avea impact pe deficit decât în cazul în care sunt executate. În cazul României, garanțiile ar urma să fie de aproximativ 393 milioane euro”, precizează MFP.
În ceea ce privește un posibil fond de recuperare economică la nivelul UE, ministrul Finanțelor a reiterat că această criză fără precedent necesită un răspuns puternic și coordonat, bazat pe solidaritate, pragmatism, coeziune, convergență și condiții de concurență echitabile. „Considerăm oportun ca fondul de recuperare să fie complementar cu propunerea pe noul Cadru Financiar Multianual, care ar trebui să includă mai multe flexibilități și o anvelopă financiară mărită. Criteriile de alocare ar trebui să se bazeze pe principiul coeziunii”, a mai spus Florin Cîțu.
Ministrul Finanțelor a transmis omologilor din UE că România se așteaptă la o abordare unitară în ceea ce privește instrumentele care se adresează atât statelor euro, cât și celor non-euro. „Planul de recuperare economică trebuie pus în aplicare rapid, fără birocrație și condiționalități inutile, să se axeze pe marile priorități, pe investiții, pe necesitățile statelor membre mai puțin dezvoltate. Mai ales pentru acestea, este important să punem accentul pe granturi”, a concluzionat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național