Florin Cîțu: România va avea un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în 2020; contracția economică va fi de 2,2% din PIB
Telex » Știri 30 iunie 2020
România va înregistra în acest an un deficit bugetar de 6,7% din PIB, iar contracţia economică se va situa la final de an la 2,2% din Produsul Intern Brut, a declarat, la un post de televiziune, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, citat de Agerpres. „Economia globală trece astăzi printr-o criză nemaiîntâlnită în care a trebuit să ţinem mai întâi oamenii sănătoşi, dar nici să omorâm economia. A fost o provocare mare pentru acest Guvern. Noi ne uităm la noi, dar lucrurile sunt dificile pentru toate economiile. În SUA se estimează un deficit bugetar de aproape 24% din PIB, în acest an, ca să înţelegeţi dimensiunea crizei. În Europa, zona euro, va fi în jur de 13%, iar în România de 6,7% din PIB. În acest moment şi lucrurile arată ok. Am reuşit, prin măsurile pe care le-am luat, să avem primul trimestru de creştere economică, deci 2,4% din PIB, ceea ce a fost, după Irlanda, cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. PIB-ul la 6 luni, avem trimestrul 2 care este afectat negativ, şi aici vom avea o contracţie a economiei într-un scenariu care merge pentru final de an spre minus 2,2% din PIB pentru tot anul. România nu va avea o recesiune tehnică, deci nu vom avea două trimestre negative în niciun caz. Vom avea revenirea economiei din trimestrul 3, aşa cum am spus de la început”, a spus Florin Cîţu.
Ministrul a estimat că trimestrul 3 va fi unul bun, iar trimestrul 4 „o să fie poate la fel de bun”. „Eu am zis aşa de la început: o să fie o revenire în «V». O să avem pe primul trimestru creştere, o cădere în al doilea trimestru, apoi o revenire în trimestrul 3 şi apoi trimestrul 4. Eu cred că trimestrul 3 va fi un trimestru bun, un trimestru mult mai bun. Bine, nu se compară cu doi, nu are nicio treabă... Deci, o să avem revenirea asta în «V», trimestrul 4 să fie poate la fel de bun. Dacă reuşesc, aşa cum îmi propun, să alocăm această sumă record pentru investiţii (...), câteva miliarde de euro (...), trimestrul 4 o să fie mult mai bun decât trimestrul 3 şi, cu un trimestru 4 foarte bun, putem să dăm în 2021 (...), să las următorului ministru de Finanţe un buffer confortabil în rezervă să nu aibă probleme de finanţare, dar şi o economie care să fie pe un trend ascendent”, a precizat oficialul.
În altă ordine de idei, ministrul de resort a menţionat că rata inflaţiei s-a înjumătăţit în acest an faţă de 2019, până la aproape de 2%. „Rata inflaţiei a scăzut în fiecare lună în guvernarea PNL. Anul trecut, în creştere economică, fără niciun fel de criză, rata inflaţiei era în jur de 4%, iar anul acesta suntem aproape de 2% şi în continuare preţurile scad”, a subliniat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial