Florin Cîțu: Solicitările municipiilor pentru subvenția la gigacalorie trebuie puse în concordanță cu legea privind plafonarea prețurilor
Telex » Știri 8 noiembrie 2021
Premierul interimar Florin Cîțu a declarat că solicitările venite de la municipii privind alocări de fonduri pentru subvenția la gigacalorie vor trebui puse în concordanță cu legea referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, pentru a se vedea exact ce sume vor fi alocate de la bugetul de stat, precizând că în ședința de Guvern de astăzi va fi discutat și acest subiect, relatează Agerpres. Premierul interimar a fost întrebat dacă Guvernul a găsit o formulă pentru a acorda primăriilor din marile orașe fondurile solicitate pentru subvenția la gigacalorie.
„În primul rând, amendamentele făcute la legea care plafonează prețul și așa mai departe, o mare parte din problemă e rezolvată acolo, pentru că subvenția este plafonată pentru cei care sunt legați la sistemul de termoficare. Deci, ne uităm acum la acele măsuri, toate acele măsuri, împreună, vedem dacă mai trebuie ceva suplimentar față de acele măsuri și după aceea vom lua o decizie”, a declarat Florin Cîțu.
Întrebat despre faptul că la întâlnirea cu Asociația municipiilor a anunțat că se lucrează la un proiect de HG pentru alocarea de fonduri către municipii, premierul a explicat: „Se lucrează, bineînțeles. Aș cum v-am spus, există cerere de la municipii, dar trebuie să le punem în concordanță cu ceea ce a trecut prin Parlamentul României, să vedem care din acea sumă trebuie să fie susținută de la buget, dacă e nevoie de toată sau doar o parte, pentru că o parte va fi susținută prin acea lege”.
Premierul interimar a detaliat care ar putea fi formula de calcul pentru alocarea sumelor de bani. „Va trebui să fie o formulă unitară, care va plafona sau va menține pentru fiecare familie legată la termoficare același preț la nivel național. Cam așa, cam asta e soluția”, a declarat Florin Cîțu.
Fiind întrebat despre o afirmație a primarului Capitalei, potrivit căreia ar trebui ca Guvernul să intervină la ANRE să se renunțe la majorarea prețului de producție, premierul interimar a spus: „Este propunerea... primarului Bucureștiului, municipiului București, nu, vom vedea care va fi soluția finală”.
„Repet, trebuie să ne uităm exact la ce avem în Parlamentul României, ca să aflăm mai multe măsuri și unele dintre ele sunt aceleași și atunci nu are sens să facem aceleași măsuri de două ori. Ședința de Guvern o să fie luni (8 noiembrie, n.r.). De-abia au trecut legea prin Parlamentul României, este noiembrie, dar facturile din noiembrie vin în decembrie, deci avem timp”, a declarat Cîțu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile