Florin Cîțu: Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, adoptată; se va menține la 50% din PIB
Telex » Știri 6 mai 2021
Premierul Florin Cîțu a precizat că în ședința de guvern de miercuri a fost adoptat un memorandum privind Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2021-2023, arătând că aceasta se va menține în perioada următoare la o valoare de aproximativ 50% din PIB, relatează Agerpres. „Sunt trei scenarii acolo, eu merg pe cel mai optimist, dar rămâne în jur de 50% – în perioada următoare – din PIB. (...) Se va întâmpla acest scenariu. Am arătat și anul trecut, și anul acesta că poți să administrezi o perioadă dificilă fără să destabilizezi finanțele României. Este o premieră, din punctul meu de vedere, cred că nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii 30 de ani, să ai doi ani de zile fără nicio modificare la Codul fiscal, să nu umbli la taxe, să nu umbli la impozite, să nu modifici. Așa cum am promis când am preluat mandatul Finanțelor Publice, în 2019, în noiembrie, am spus că nu vom crește taxe, nu vom introduce taxe noi. Vom putea să administrăm economia pentru că vrem predictibilitate, asta ne-au cerut oamenii. Veți vedea că și anul acesta va fi al doilea an fără niciun fel de modificare și vom merge așa și în viitor”, a arătat premierul în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.
Potrivit documentului, în anul 2020, toți indicatorii de risc s-au încadrat în limitele stabilite prin Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2019-2021. Pe parcursul anului 2020, necesitățile brute de finanțare la nivel guvernamental (central și local) în valoare de 149 miliarde lei au fost acoperite în proporție de circa 61,1% din surse interne și 38,9% din surse externe.
Volumul total al emisiunilor de titluri de stat emise pe piața internă a fost de 91,4 miliarde echivalent lei, incluzând obligațiuni de stat denominate în euro în sumă de 2,3 miliarde emise pe piața internă și titlurile de stat destinate populației, în valoare de 6,5 miliarde lei.
Conform aceleiași surse, obiectivele Ministerului Finanțelor în administrarea datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2021-2023 rămân similare cu cele prevăzute de Strategia anterioară, respectiv: ▪ asigurarea necesarului de finanțare al administrației publice centrale pe fondul minimizării costurilor pe termen mediu și lung; ▪ limitarea riscurilor asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale; ▪ dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice