Florin Dănescu (ARB): În sectorul financiar bancar, la nivel global, noile priorități sunt inovația și digitalizarea
Telex » Știri 19 martie 2021
Inovaţia şi digitalizarea sunt noile priorităţi în sectorul financiar bancar la nivel global, iar din această perspectivă industria plăţilor este una dintre cele mai dinamice, a declarat, la cea de-a III-a ediţie a Forumului Serviciilor Financiare Digitale, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, citat de Agerpres. „Este un moment important pentru că, virtual, acum ne întâlnim la cea de-a III-a ediţie a Forumului Serviciilor Financiare Digitale, dedicat lansării unui nou serviciu pe piaţa plăţilor din România (…). În sectorul financiar bancar, la nivel global, noile priorităţi sunt inovaţia şi digitalizarea, iar din această perspectivă, industria plăţilor este una dintre cele mai dinamice. În ultimii ani, piaţa a intrat într-o nouă etapă de evoluţie, fiind preocupată de redefinirea unor noi modele de afaceri, stimularea inovaţiei pentru dezvoltarea de noi servicii, o mai mare deschidere, o transparenţă mai mare şi competitivitate. În condiţiile pandemiei de COVID-19, digitalizarea a devenit o strictă necesitate pentru a asigura în continuare accesul la produse şi servicii, în condiţii de eficienţă şi siguranţă pentru clienţi”, a spus Florin Dănescu.
El a menţionat că modelul de business tradiţional este regândit, atenţia băncilor fiind concentrată pe cerinţele clienţilor şi oportunităţile oferite de tehnologie: instrumente electronice, acces prin Internet şi mobil, semnătura electronică, precum şi procesare electronică automatizată a proceselor interne şi externe.
Potrivit preşedintelui executiv al ARB, chiar dacă trecem printr-o perioadă în care izolarea fizică este o condiţie necesară pentru stoparea acestei pandemii, trăim o perioadă foarte intensă din punctul de vedere al proiectelor şi iniţiativelor - la nivel naţional, regional şi global - menite să crească gradul de digitalizare a serviciilor financiar-bancare. Astfel, Comisia Europeană a publicat recent pachetul privind finanţele digitale - Digital Finance Package, care include strategia privind finanţele digitale şi strategia privind plăţile de retail, precum şi propuneri legislative privind criptoactivele şi rezilienţa digitală.
De asemenea, Florin Dănescu a menţionat că plăţile instant, efectuate în câteva secunde de la iniţiator la beneficiar, capătă tot mai mulţi adepţi la nivel european, dar şi în România - unde plăţile instant în monedă naţională au fost lansate în aprilie 2019 - iar autorităţile europene solicită comunităţilor naţionale ca acestea să devină noua regulă privind efectuarea plăţilor în perioada următoare.
El a spus că 16 bănci europene au lansat iniţiativa unui sistem pan-european de plăţi, o soluţie de plată unificată pentru consumatori şi comercianţi din întreaga Europă - Iniţiativa Europeană de Plăţi (EPI), care are ca obiectiv construirea unei noi scheme de carduri pan-europene, oferind carduri de plată pentru consumatori şi comercianţi din toată Europa, un portofel digital şi plăţi person-to-person, precum şi creşterea independenţei Europei pe piaţa globală a plăţilor.
„Banca Centrală Europeană a anunţat recent că analizează avantajele, riscurile şi provocările operaţionale ale introducerii unui euro digital. Un euro digital ar putea fi o completare a numerarului, nu un substitut pentru acesta; ar putea oferi o alternativă la monedele digitale private. În loc să înlocuiască banii, un euro digital ar «completa» banii tradiţionali. Preocupări similare au şi băncile centrale din ţările membre, inclusive Banca Naţională a României”, a spus Florin Dănescu.
Potrivit lui Dănescu, comunitatea bancară din România este preocupată de accelerarea adoptării tehnologiilor digitale în serviciile financiar-bancare, cu numeroase beneficii pentru toate părţile implicate şi, în acelaşi timp, doreşte să sprijine eforturile Guvernului României în identificarea celor mai eficiente măsuri de punere în practică a unei strategii de e-Guvernare moderne, coerente şi sustenabile, axată pe nevoile cetăţenilor şi ale mediului de afaceri şi să contribuie în mod efectiv la implementarea cu succes a acesteia. „Pe lângă preocupările individuale ale fiecărei bănci de a lansa noi produse şi servicii inovative, apreciem că la nivel naţional este necesară o modernizare reală a cadrului legislativ şi de reglementare care să răspundă realităţii curente. De aceea, Agenda Digitală este unul dintre proiectele strategice ale ARB, cuprinzând o serie de acţiuni şi demersuri menite să conducă la accelerarea gradului de introducere a tehnologiilor digitale în serviciile oferite clienţilor”, a spus Florin Dănescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice