Florin Dragu (BNR): Companiile de dimensiuni mai mari prezintă o preocupare mai ridicată pentru aspectele climatice
Telex » Știri 9 noiembrie 2022
Companiile de dimensiuni mai mari sunt mai preocupate de aspectele privind schimbările climatice, comparativ cu întreprinderile mici și mijlocii, iar 48% dintre corporații preferă într-o măsură mai mare instrumente de creștere a eficienței energetice, a declarat Florin Dragu, șef serviciu Direcția Stabilitate Financiară din Banca Națională a României, citat de Agerpres. "Companiile de dimensiuni mai mari prezintă o preocupare mai ridicată pentru aspectele climatice, inclusiv prin prisma măsurilor pe care le-au adoptat. Am văzut că 48% din corporații preferă într-o măsură mai mare instrumente de creștere a eficienței energetice. Acest procent este de 23% la nivelul IMM-urilor", a spus Florin Dragu.
Acesta a prezentat în cadrul Forumului internațional "Business-uri sustenabile - Raportări ESG'', organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Asociația Community Links, rezultatele unui chestionar la nivelul companiilor din România, în care s-a dorit să se surprindă efectele riscurilor climatice la nivelul firmelor și să se realizeze o primă evaluare a gradului de pregătire la nivelul companiilor de a face față acestor riscuri. Analiza a fost realizată pe baza unui chestionar ce a fost trimis la aproximativ 12.000 de companii din România.
Firmele de dimensiuni mari au fost incluse exhaustiv, iar întreprinderile mici și mijlocii pe baza unor tehnici de sondare derulate împreună cu specialiști de la Institutul Național de Statistică. Analiza a avut trei paliere importante: capacitatea firmelor de a face față evoluțiilor recente de pe piața energetică, capacitatea firmelor de a se adapta la schimbările climatice și realizarea unor autoevaluări la niveluri companiilor cu privire la gazele cu efect de seră.
Potrivit reprezentantului BNR, principalele rezultate ale chestionarului au arătat că gradul de conștientizare, capacitatea de a identificare a efectelor riscurilor climatice, dar și capacitatea de adaptare a cadrului de guvernanță "la această nouă realitate" sunt semnificativ mai reduse în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, comparativ cu firmele de dimensiuni mai mari.
"Și acest lucru l-am observat inclusiv din gradul de răspuns la sondaj. Circa 58% dintre IMM-uri ne-au trimis chestionarele completate, în timp ce la nivelul corporațiilor ponderea este de 84%. Întreprinderile mici și mijlocii, de regulă, nu au personal dedicat pentru problemele de mediu, iar în general ele adoptă, într-o proporție mult mai mică, măsuri pentru diminuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice. Mai exact, 45% dintre IMM-uri nu au adoptat nicio măsură în acest sens, în timp ce a ponderea la nivelul corporațiilor este de 23%", a afirmat Dragu.
Pe de altă parte, în ceea ce privește partea de raportări, la întrebarea în care s-a dorit să se surprindă ce tipuri de măsuri s-au luat pentru diminuarea efectelor negative generate de schimbările climatice, doar 3% din firme au răspuns că s-au ocupat de crearea de expertiză în zona de raportări nefinanciare, iar o posibilă explicație pentru acest procentaj redus al companiilor este legat și de costurile mai ridicate, a subliniat oficialul BNR. Astfel, potrivit datelor prezentate de acesta, aproximativ 35% din firme au indicat costurile pentru îndeplinirea cerințelor de raportare, conform reglementărilor din domeniu, ca fiind un factor care influențează negativ capacitatea firmei de a investi în activități pentru adaptarea la schimbările climatice.
"Așa cum cum menționam, acest exercițiu a avut rolul de a îndruma companiile în a realiza un prim inventar, din cunoștințele noastre, al emisiilor pe care acestea le realizează și considerăm că dobândirea de expertiză în calculul amprentei de carbon poate constitui un stimulent în continuare pentru a adopta măsurile necesare în vederea diminuării riscurilor, dar și pentru a crește capacitatea de finanțare pentru aceste companii. Și în acest sens, noi vom continua să jucăm un rol important în vederea creșterii sustenabile în continuare a intermedierii financiare, în special pe palierul companiilor", a punctat Florin Dragu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile