Florin Dragu (BNR): Investițiile în proiecte verzi ar putea însemna un plus de 5,7 puncte procentuale la creșterea economică, în următorii șase ani
Telex » Știri 23 iunie 2021
Investițiile în proiectele verzi sunt foarte atractive și ar putea însemna un plus de 5,7 puncte procentuale la creșterea economică a României în următorii șase ani, potrivit lui Florin Dragu, șef serviciu Direcția Stabilitate Financiară în cadrul Băncii Naționale a României (BNR), relatează Agerpres. „Magnitudinea oportunităților de a investi în proiecte verzi este impresionantă și poate genera rentabilități pe măsură pentru cei care susțin proiecte de tehnologii și de infrastructură de viitor cu emisii zero de dioxid de carbon”, a spus oficialul BNR, la conferința „Finanțarea de instrumente verzi pe piața de capital”.
Florin Dragu a amintit că fostul guvernator al Băncii Angliei prezenta această tranziție către o economie neutră din punctul de vedere al emisiilor drept cea mai mare oportunitate comercială a vremurilor noastre. „Amplitudinea investițională este semnificativă și se situează dincolo de capacitatea singulară a sectorului guvernamental. Este necesară o mobilizare a capitalului privat. Sistemul financiar și piața de capital pot juca un rol semnificativ”, a precizat Florin Dragu.
Finanțările cu destinație durabilă au înregistrat un avânt important în ultimii ani, atât pe segmentul emiterii de instrumente de datorie, cât și din perspectiva contractării de împrumuturi.
„O tranziție ordonată către o economie verde poate genera oportunități semnificative, atât pentru economia românească în ansamblu, cât și pentru sistemul financiar. Proiectele verzi la nivelul statului nostru însumează valori considerabile, iar impactul lor asupra creșterii economice poate fi semnificativ. Conform calculelor derulate de grupul de lucru CNSM pentru sprijinirea finanțării verzi, valoarea acestor proiecte însumează circa 60 de miliarde de euro, atât la nivelul autorităților guvernamentale, cât și la nivelul sectorului privat. Iar în situația implementării acestor proiecte sustenabile, impactul suplimentar asupra creșterii economice ar putea fi de asemenea semnificativ, de până la 5,7 puncte procentuale în următorii șase ani”, a arătat reprezentantul BNR.
Potrivit acestuia, un alt aspect important este legat de implementarea la timp a acestor proiecte. Implementarea lor întârziată ar putea diminua cu o treime impactul acestora asupra creșterii economice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane