Florin Neagu (BNR): Atât pe solvabilitate, cât și pe lichiditate, sectorul bancar românesc are valori semnificativ peste media europeană
Numărul 44, 9-15 nov. 2022 » Analize și sinteze
Sectorul bancar românesc are valori semnificativ peste media europeană în ceea ce privește solvabilitatea și lichiditatea, a declarat Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcției Stabilitate Financiară a Băncii Naționale a României (BNR), citat de Agerpres. „Cred că sunt mai multe lucruri pe care noi la Banca Națională le facem pentru a sprijini antreprenorii. În primul rând, ne asigurăm că băncile au suficientă lichiditate și suficient capital pentru ca activitatea de creditare să continue în condiții normale. Iar uitându-ne la indicatorii standard în monitorizarea acestui obiectiv, atât pe solvabilitate, cât și pe lichiditate, sectorul bancar românesc are valori semnificativ peste media europeană. Uitându-ne la cât creditează băncile din România, sunt multe nuanțe. În primul rând aș începe cu elementele structurale, când avem cel mai scăzut nivel de intermediere financiară din Europa în România. Prin urmare, creditarea către companii și creditarea către populație, ca raportare în PIB, e cea mai mică. Și te întrebi care ar fi motivele și ce soluții pot fi.... Când era legea care spunea că măcar 200 de lei să ai capital au fost foarte mulți ani în care aproape jumătate din firmele din România, deci avem aproape 700.000, 350.000 de companii din România erau cu capitaluri negative. Nu ai cum să finanțezi o entitate care ea însăși nu e dispusă se se ajute, nu ai cum să soliciți unui terț, în cazul acesta unei bănci, care 90% nu sunt banii ei, sunt banii deponenților, să își pună ea pielea la bătaie", a spus Florian Neagu, la conferința "Indiciile macroeconomice ale insolvenței sistemice. Realități și soluții pentru redresare".
Al doilea element menționat de acesta a fost o politică industrială care să orienteze resursele statului într-o direcție și, în felul acesta, și creditorii să își orienteze resursele pentru că știu că aceea este viziunea statului român. El a precizat că Cehia, Polonia sau Ungaria au astfel de politici.
În altă ordine de idei, oficialul BNR a afirmat că subiectul insolvenței a fost și este pe radarul băncii centrale, dar și pe radarul instituțiilor europene, de ceva timp. Potrivit acestuia, la nivel european, se estima că numărul insolvențelor va cunoaște o creștere semnificativă în contextul pandemiei. Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că autoritățile din aproape toate țările au consumat resurse semnificative pentru a sprijini economia reală. Acest sprijin a condus însă la majorarea semnificativă a datoriilor. Și, pe lângă această evoluție pe care o întâlnim în aproape toate țările, România se mai caracterizează prin câteva dezechilibre: deficitul fiscal și deficitul de cont curent.
„Experiența din ultimul secol pe plan internațional arată că, atunci când într-o țară se manifestă aceste dezechilibre, deficitul fiscal și deficitul de cont curent, probabilitatea ca acestea să se translateze în economia reală prin creșterea numărului de insolvențe se majorează semnificativ", a adăugat Florin Neagu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial