Florin Neagu (BNR): Rentabilitatea capitalurilor este de 15,5%, aproape dublă față de nivelul european
Telex » Știri 23 noiembrie 2022
Rentabilitatea capitalurilor băncilor din România este de 15,5%, aproape dublă față de nivelul european, iar profitabilitatea este adecvată comparativ cu riscurile pe care le gestionează, a declarat Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcției Stabilitate Financiară a Băncii Naționale a României (BNR), relatează Agerpres. "Cu toate acestea, deși profitabilitatea este mai mare decât a fost anul trecut, noi intenționăm ca punctual pentru anumite bănci să recomandăm o politică de distribuire de dividende foarte prudentă astfel încât solvabilitatea sectorului bancar să se consolideze. În contraparte, mă uit la cum arată solvabilitatea în economia reală. De asemenea, este în consolidare însă avem o treime din toate companiile care activează în România în continuare cu capitaluri proprii negative. Prin urmare, deși am parcurs o perioadă bună de creștere economică și sănătatea financiară a sectorului companii s-a îmbunătățit, ceea ce susține și creșterea intermedierii financiare, în continuare mai este spațiu foarte mult de făcut, iar o soluție se află la Parlament, respectiv de a revizui cerința minimă de capital care s-a stabilit în '90, de 200 de lei, dar care pentru o treime din toate firmele din România nu este îndeplinită", a spus Florian Neagu, la conferința dedicată industriei bancare și financiare în cadrul "Bucharest Leaders' Summit: Emerging challenges of the future". El a menționat că sectorul bancar românesc are are o sănătate financiară adecvată riscurilor și în comparație cu media europeană stăm semnificativ mai bine. Rata creditelor neperformante înregistrează o tendință descrescătoare. Modul în care sectorul bancar românesc acoperă pierderile așteptate este cel mai bun din Europa. În acest context, Florian Neagu a precizat că avem argumente de a crede că sectorul bancar poate să continue finanțarea economiei reale, existând resurse și de solvabilitate și de lichiditate, astfel încât gradul de intermediere financiară să crească în mod sustenabil.
De asemenea, oficialul BNR a declarat că dacă am compara profitabilitatea sectorului bancar cu cea din economia reală pe o perioadă de 10 ani, o să observăm că niciodată sectorul bancar românesc nu a avut o profitabilitate mai mare decât cea înregistrată de economia reală. Din contră, în medie, băncile au avut o profitabilitate cam cu 10 puncte procentuale mai mică decât profitabilitatea din economia reală.
Florian Neagu a mai spus că în ultimii 3 ani se observă o creștere a creditării firmelor de către bănci, ritmul de creștere a companiilor fiind cel mai mare în comparație europeană.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial