Florin Spătaru: Inovația joacă un rol cheie în competitivitatea economică; trebuie avută în vedere capacitatea tuturor de a asimila tehnologiile inovative
Telex » Știri 7 iunie 2023
Inovația joacă un rol cheie pentru competitivitatea economică a statelor și va contribui la modernizarea societăților, însă trebuie avută în vedere capacitatea tuturor de a asimila tehnologiile inovative, altfel discrepanța între comunități s-ar adânci și mai mult, dezechilibrând economiile, consideră ministrul Economiei, Florin Spătaru, citat de Agerpres. Acesta participă, în perioada 6 - 8 iunie 2023, la lucrările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care se desfășoară la Paris, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Reuniunile OCDE au debutat cu Forumul pentru tehnologie inovativă, care a vizat rolul pe care noile tehnologii, precum inteligența artificială, le au în dezvoltarea și modernizarea statelor europene.
În cadrul intervenției sale, ministrul Florin Spătaru a subliniat rolul pe care domeniile economice precum IT - inteligență artificială, robotizare și automatizare - sau energia verde le au în dezvoltare. Demnitarul a apreciat că aceste domenii își vor menține trendul ascendent și vor crea plusvaloare economică prin investiții masive în cercetare și inovare.
"Inovația joacă și va juca un rol cheie pentru competitivitatea economică a statelor și va contribui activ la modernizarea societăților din întreaga lume. Trebuie să avem în vedere, însă, capacitatea tuturor de a asimila tehnologiile inovative, altfel discrepanța între comunități s-ar adânci și mai mult dezechilibrând economiile statelor. Preocuparea guvernelor pentru investiții în tehnologii noi trebuie să urmărească, în paralel, respectarea drepturilor omului și protecția datelor", a declarat ministrul Economiei.
Florin Spătaru a adăugat că România, prin Ministerul Economiei, sprijină investițiile în microelectronică, la nivel de cercetare și prototip. Astfel, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 500 de milioane de euro vor ajunge pe piața din România pentru proiecte de anvergură în care sunt implicate companii mari și universități de renume din țară.
Ministrul român a precizat că dezvoltarea rapidă a tehnologiei a creat multe oportunități pe tot globul, precum creșterea eficienței muncii, crearea unei societăți interconectate prin intermediul rețelelor sociale și, de asemenea, creșterea acurateței diagnosticelor de sănătate. "Forumul Global pentru Tehnologie vine la momentul potrivit. Această agora reprezintă șansa de a avea schimburi de opinii aprofundate și de a identifica noi oportunități. România va continua să participe activ în acest format și sunt sigur că rezultatele întâlnirilor noastre își vor găsi un rol important în politicile publice", a conchis ministrul Florin Spătaru.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia