Florin Spătaru: „Microelectronica este un segment industrial în care avem capabilitatea să fim competitivi”
Telex » Știri 24 februarie 2022
„România nu trebuie să piardă startul la unul dintre cele mai ambițioase exerciții europene de adaptare la industria viitorului. Putem fi unul dintre pionii esențiali de pe harta europeană ce ar putea dezvolta microelectronica drept un segment industrial strategic. Ceea ce am văzut la Leuven, la IMEC, este un exemplu de activitate integrată în industria microelectronicii, semiconductorilor și nanotehnologiilor. Ceea ce reușesc belgienii să facă deja în această industrie este impresionant și mă bucură deschiderea cu care au abordat schimbul de know-how și disponibilitatea pentru colaborarea cu România”, a spus ministrul Economiei, Florin Spătaru aflat în vizită la IMEC Leuven, la Bruxelles.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Florin Spătaru a vizitat, la invitația ministrului de externe belgian, unul dintre cele mai importante centre de cercetare și dezvoltare, recunoscut la nivel mondial, specializat în microelectronică, semiconductori și nanotehnologii.
„Ministerul Economiei investește prin PNRR 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România, iar acesta trebuie să fie doar începutul pentru ceea ce am putea dezvolta în țara noastră. Criza europeană de materii critice sau a semiconductorilor poate deveni o oportunitate de investiții pe teritoriul României. Avem forță de muncă tânără, entuziastă și conectată la noile tehnologii, dar pe care trebuie să o motivăm să rămână în țara noastră prin crearea unei infrastructuri de dezvoltare a acestui sector industrial”, a afirmat ministrul Economiei.
Reamintim că Ministerul Economiei pune la dispoziție 500 de milioane de euro, bani europeni, prin PNRR, pentru participarea la Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică și Tehnologia Comunicațiilor.
La acest moment, Ministerul Economiei a finalizat etapa de preselecție și de evaluare a beneficiarilor direcți și indirecți care s-au înscris pentru accesarea de fonduri prin PNRR, urmând ca lista finală să fie transmisă Comisiei Europene.
IPCEI ME/CT se adresează atât întreprinderilor mari, IMM-urilor și întreprinderi nou-înființate, cât și organizațiilor de cercetare (institute de cercetare, universități). IPCEI în domeniul microelectronicii urmărește dezvoltarea lanțului valoric de microprocesoare și sisteme integrate în UE, creșterea prezenței industriale europene pentru a soluționa provocările tehnologice cheie, aspecte de securitate și societate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice