Florin Spătaru: Pentru accelerarea tranziției ecologice a ecosistemului de mobilitate avem nevoie de finanțare pentru producția de energie electrică
Telex » Știri 28 februarie 2022
Pentru accelerarea tranziției ecologice a ecosistemului de mobilitate avem nevoie de programe de finanțare pentru producția de energie electrică, dar și de sprijin pentru atragerea investițiilor în noi tehnologii, a arătat ministrul Economiei, Florin Spătaru, în cadrul Consiliului Competitivitate (COMPET) de la Bruxelles. Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, citat de Agerpres, în ceea ce privește Pachetul legislativ Fit for 55 și tranziția verde a ecosistemului industrial al mobilității, ministrul Spătaru a apreciat că fără un sprijin financiar adecvat și un climat competitiv, anumite sectoare industriale se vor reloca în afara Uniunii Europene. Acesta a precizat că analiza la nivel național a relevat că nevoile sectorului auto sunt transformarea producției, a produselor, a fluxurilor de producție, securitatea aprovizionării componentelor critice, formarea și perfecționarea angajaților existenți și mai ales sprijin pentru investiții și dezvoltare.
Pe de altă parte, Florin Spătaru a menționat preocuparea evidentă a miniștrilor Economiei din Europa, prezenți la COMPET, în legatură cu evenimentele militare din Ucraina.
„Am stat de vorbă cu mai mulți dintre miniștrii Economiei europeni, alături de care am participat la Consiliul Competitivității de la Bruxelles, și fiecare dintre aceștia și-a exprimat îngrijorarea în legătura cu evenimentele tragice provocate de ofensiva Federației Ruse asupra Ucrainei. Am reușit, totuși, să parcurgem ordinea de zi supusă agendei inițiale a Consiliului care a prevăzut stabilirea unor standarde comune privind subvențiile externe și tranziția verde a ecosistemului industrial-mobilitate”, a declarat Florin Spătaru.
Temele abordate în cadrul COMPET au vizat Propunerea de Regulament privind subvențiile străine care denaturează piața internă, Directiva de modificare a Directivei 2013/34/UE, a Directivei 2004/109/CE, a Directivei 2006/43/CE și a Regulamentului (UE) nr. 537/2014 în ceea ce privește raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (CSRD) și tranziția verde a ecosistemul industrial-mobilitate.
Pe agenda COMPET au figurat informări din partea Comisiei Europene privind EU Chips Act, Raportul anual privind piața unică și Raportul privind dependențele, Strategia UE privind standardizarea, Directiva privind guvernanța corporativă sustenabilă și obligația de diligență, iar Președinția franceză a Consiliului UE a informat pe tema materiilor prime.
„Trebuie să ne asigurăm că noile reguli oglindesc aceleași standarde de intervenție companiilor Uniunii Europene în baza regulilor privind ajutoarele de stat, nepermițând întreprinderilor străine să beneficieze de un regim privilegiat. Trebuie să luăm măsurile adecvate pentru garantarea eficienței acestei politici”, a afirmat Florin Spătaru, referitor la noua propunere care vizează abordarea subvențiilor externe care denaturează piața internă. Demnitarul român și-a exprimat susținerea cu privire la propunerea Comisiei pentru punerea în aplicare centralizată a acestui set de instrumente pentru ca modificarea cadrului legal să nu producă decalaje sau probleme de natură juridică.
Miniștrii responsabili de Piața Internă și Industrie au convenit asupra abordării generale în cazul propunerii CSRD, demnitarul român exprimând susținere în acest sens.
De asemenea, miniștrii COMPET au dezbătut pe tema consolidării Pieței Interne în beneficiul companiilor industriale și inovatoare cu capitalizare mică și mijlocie. Ministrul român al Economiei a subliniat importanța sprijinului oferit de Rețeaua Enterprise Europe beneficiarilor Orizont Europa pentru a asigura implementarea cu succes a proiectelor demarate și asigurarea complementarității și a sinergiilor între fondurile alocate la nivel național (ajutoare de stat și alte scheme de garantare/finanțare) și european (între EIC, IPCEI existente și EU Chips Act).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial