Fluxurile de remitenţe ar putea să nu fie atât de slabe în 2021 pe cât preconizează Banca Mondială
Numărul 4, 2-8 feb. 2021 » Lumea în care trăim
Sumele de bani trimise acasă de emigranţi ar putea să revină la nivelul de dinaintea pandemiei, arată un nou studiu care contrazice prognozele Băncii Mondiale referitoare la o nouă încetinire a remitenţelor către ţările în curs de dezvoltare în 2021, informează Reuters, preluată de Agerpres. Remitenţele, o sursă importantă de finanţare externă pentru ţările cu venituri mici şi medii, nu au scăzut atât de mult pe cât se preconiza iniţial în perioada pandemiei de coronavirus, mai mult au înregistrat o relansare în o serie de economii precum Mexic, El Salvador, Kenya, Pakistan, Bangladesh, Filipine şi Sri Lanka.
Incertitudinile cu privire la viitorul remitenţelor sunt la un nivel ridicat, subliniază raportul elaborat de Oxford Economics la comanda Western Union. Însă studiul adaugă că pe măsură ce economiile avansate îşi revin, iar cererea pentru fonduri din economiile în curs de dezvoltare rămâne la un nivel ridicat, atunci performanţele înregistrate de remitenţe în 2021 ar putea chiar să revină la nivelul de dinaintea pandemiei.
„Crizele îi fac pe oameni şi mai hotărâţi să asigure sprijin pentru oamenii la care ţin. Atunci când economiile în curs de dezvoltare trec printr-o perioadă dificilă, cei care trimit remitenţe devin muncitori de primă linie în securitatea economică”, spune preşedintele director general de la Western Union, Hikmet Ersek. Raportul avertizează însă că este posibil ca remitenţele să continue să scadă în 2021, în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi bani vor fi trimişi acasă pe canale neoficiale, în condiţiile în care graniţele încep să se redeschidă, iar tendinţa de scădere a numărului de muncitori emigranţi înregistrată în 2020 va continua.
În luna octombrie a anului trecut, Banca Mondială şi-a revizuit şi ea estimările privind scăderea remitenţelor către ţările cu venituri mici şi medii în 2020, până la un declin de 7% de la o prăbuşire de 19,7% cât estima anterior. Cu toate acestea, atunci Banca Mondială a avertizat că remitenţele vor continua să scadă şi în 2021, cu 7,5%.
Comparativ, în 2019, remitenţele către ţările cu venituri mici şi medii au crescut cu 4,3%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile