FMI a îmbunătățit la 4,8% estimările privind creșterea economiei românești în 2022; pentru 2023, prognozele au fost revizuite în scădere
Telex » Știri 12 octombrie 2022
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere semnificativă estimările privind avansul economiei românești în acest an, de la 2,2% cât prognoza în primăvară, până la 4,8%, arată cel mai nou raport World Economic Outlook (WEO), publicat de instituția financiară internațională, relatează Agerpres. În schimb, pentru anul viitor, FMI și-a revizuit, în jos, prognozele privind România, mizând pe un avans al Produsului Intern Brut de 3,1%, față de creșterea de 3,4% anticipată în primăvară.
Pentru România, noile cifre revizuite ale FMI sunt ușor mai optimiste decât prognoza Băncii Mondiale, care la începutul lunii octombrie estima că economia va înregistra un avans de 4,6%, în acest an. În schimb, pentru anul viitor, Banca Mondială este mai optimistă decât FMI, prognozând o creștere economică de 3,2%. Cele mai optimiste previziuni sunt cele ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care au indicat că economia României ar urma să înregistreze un avans de 5,4% în acest an.
La nivel global, FMI subliniază că economia mondială continuă să se confrunte cu provocări semnificative, care sunt influențate de efectele persistente venite din partea invaziei rusești din Ucraina, a crizei costului vieții ca urmare a presiunilor inflaționiste, precum și a încetinirii economiei chineze. În cel mai nou raport WEO, FMI și-a menținut nemodificate prognozele conform cărora economia mondială va încetini de la un avans de 6% în 2021 până la unul de 3,2% în 2022, pentru ca în 2023 să încetinească până la 2,7%.
Instituția financiară internațională avertizează însă că cel puțin o treime dintre economiile lumii vor intra în recesiune tehnică, iar cele mai mari economii (SUA, Uniunea Europeană și China) vor continua să stagneze. În plus, experții FMI au calculat că există o probabilitate de 25% ca anul viitor creșterea economiei mondiale să fie mai mică de 2%, o situație care nu s-a mai întâmplat după 2011, exceptând criza financiară globală și primul an de pandemie.
„Pe scurt, ceea ce este mai rău abia urmează, iar pentru mulți oameni 2023 se va simți ca o recesiune”, a declarat directorul de cercetare de la FMI, Pierre Olivier Gourinchas.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial