FMI a îmbunătățit perspectivele pentru economiile dezvoltate și le-a înrăutățit pentru statele în curs de dezvoltare
Numărul 27-28, 28 iul. - 10 aug. 2021 » Lumea în care trăim
Fondul Monetar Internațional (FMI) a menținut estimarea privind o creștere a economiei mondiale în 2021 de 6%, la fel ca în prognozele din aprilie, și a îmbunătățit perspectivele pentru SUA și alte economii dezvoltate, în timp ce a înrăutățit previziunile pentru o serie de state în curs de dezvoltare, afectate de sporirea numărului infecțiilor cu COVID-19, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Divergențele vin pe fondul accesului mai bun la vaccinuri și al continuării sprijinului fiscal în economiile dezvoltate, în timp ce piețele emergente se confruntă cu dificultăți pe ambele fronturi, apreciază FMI, în cea mai recentă actualizare a raportului World Economic Outlook.
În cazul SUA, FMI se așteaptă la un avans de 7% în 2021 și de 4,9% în 2022, în creștere cu 0,6 și, respectiv, 1,4 puncte procentuale (pp) față de prognozele din aprilie. Proiecțiile se bazează pe măsurile masive de sprijin și cheltuielile substanțiale în infrastructură și educație.
Efectele pozitive ale planurilor de cheltuieli ale SUA, alături de așteptatul progres al campaniei de vaccinare, au determinat FMI să îmbunătățească estimarea privind creșterea economiei mondiale la 4,9% în 2022, de la 4,4% în aprilie.
Zona euro ar urma să înregistreze un avans de 4,6% anul acesta și de 4,3% anul viitor, după ce în aprilie FMI previzionase o expansiune de 4,4% în 2021 și de 3,8% în 2022.
În cazul statelor din Europa emergentă și în curs de dezvoltare, unde este inclusă și România, FMI se așteaptă la o creștere de 4,9% anul acesta și de 3,6% anul viitor, față de prognoza din aprilie, care indica un avans de 4,5% în 2021 și de 3,9% în 2022.
În aprilie, FMI și-a îmbunătățit semnificativ estimările privind evoluția economiei românești, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%. Dacă în luna octombrie a anului trecut, FMI estima că România va înregistra în 2021 o creștere de 4,6%, conform noilor previziuni, Produsul Intern Brut al României va crește cu 6% în acest an. De asemenea, FMI și-a îmbunătățit și estimările pentru 2022, până la un avans de 4,8%, față de o creștere de 3,9% cât prognoza în luna octombrie a anului trecut. Conform acestor estimări, performanțele economiei românești vor fi, atât în 2021, cât și în 2022, peste media europeană de 4,5% în acest an și de 3,9% anul viitor.
Cea mai semnificativă îmbunătățire a prognozelor FMI se observă în cazul economiei Marii Britanii, care ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 7%, față de 5,3% cât estima instituția financiară în aprilie. Îmbunătățirea reflectă o adaptare mai bună față de estimări la restricțiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei.
Pentru acest an, FMI a înrăutățit previziunile pentru India, care se confruntă cu o creștere a numărului de infecții cu COVID-19, cu trei puncte procentuale, la 9,5%. De asemenea, prognoza privind avansul economiei chineze în 2021 a fost revizuită în scădere, cu 0,3 puncte procentuale, în urma reducerii investițiilor publice și a măsurilor generale de sprijin fiscal.
Asia emergentă va crește cu 7,5% anul acesta, față de un avans de 8,6% previzionat în aprilie, din cauza valurilor reînnoite de cazuri de COVID-19, avertizează FMI.
În cazul țărilor cu venituri scăzute, prognoza pentru 2021 a fost revizuită în scădere, cu 0,4 puncte procentuale, din cauza ritmului lent al vaccinării, principalul factor care împiedică redresarea economiei.
„Aproape 40% din populație este complet vaccinată în statele dezvoltate, față de 11% în economiile emergente și un procentaj redus în țările în curs de dezvoltare”, a afirmat Gita Gopinath, economistul-șef al FMI, într-un comunicat care însoțește raportul. Oficialul a adăugat: „Ratele de vaccinare mai rapide decât se estima și revenirea la normal au dus la îmbunătățiri ale perspectivelor, în timp ce insuficientul acces la vaccinuri și valurile reînnoite de cazuri de COVID-19 din unele țări, în special în India, au dus la retrogradări”.
Riscurile negative rămân semnificative pe plan global, avertizează FMI, inclusiv potențialul pentru noi variante ale coronavirusului, extrem de contagioase, care ar putea duce la noi restricții de călătorie și la reducerea activității economice.
În scenariul care afectează atât statele dezvoltate, cât și piețele emergente unde oamenii ezită să se vaccineze, FMI consideră că s-ar putea șterge 0,8 puncte procentuale din creșterea economiei globale în 2021 și în 2022.
Presiunile inflaționiste sunt apreciate de FMI ca tranzitorii, rezultând din „neconcordanțele între cerere și ofertă”, în urma redeschiderii economiilor, iar rata inflației ar urma să revină anul viitor la nivelul de dinaintea pandemiei în majoritatea țărilor. Dar FMI avertizează că inflația ridicată persistentă ar putea duce la „o reevaluare” a perspectivelor politicii monetare de către Rezerva Federală a SUA (Fed) și de alte bănci centrale din statele dezvoltate.
Acțiunile preventive ale acestor bănci centrale vor provoca „o dublă lovitură” piețelor emergente, ieșirile de capital și înăsprirea condițiilor financiare adăugându-se la provocările cu care se confruntă economiile lor, apreciază instituția financiară.
Un alt risc negativ îl constituie potențialul reducerii planului SUA de cheltuieli și de investiții în infrastructură, pe fondul diviziunilor profunde dintre democrați și republicani în Congresul Statelor Unite. FMI estimează că propusa majorare a cheltuielilor va spori avansul economiei americane cu 0,3 puncte procentuale în 2021 și cu 1,1 puncte procentuale în 2022.
Recomandările FMI pentru state au rămas în mare parte aceleași: prioritizarea cheltuielilor din domeniul sănătății, în special pentru vaccinare, sprijinirea firmelor și gospodăriilor vulnerabile, investițiile în educație, formare profesională și proiecte de majorare a productivității și accelerarea tranziției la o economie cu emisii scăzute de carbon.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice