FMI anticipează o aterizare lină a economiei mondiale și a îmbunătățit prognoza de creștere pentru 2024
Telex » Știri 31 ianuarie, 9:39
Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a îmbunătățit prognoza de creștere pentru economia mondială, anticipând o evoluție mai bună a economiei americane și a mai multor importante economii emergente, precum China și India, transmit AFP și Reuters, preluate de Agerpres. Economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a spus că noul raport revizuit "World Economic Outlook" (WEO) arată că se întrevede o aterizare lină (-soft landing-) dar cu toate acestea creșterea generală și schimburile comerciale mondiale rămân mai mici decât mediile istorice. "Am descoperit că economia mondială continuă să afișeze o reziliență remarcabilă și în prezent suntem pe panta finală a unei aterizări line, cu o inflație care scade constant și o creștere economică persistentă. Dar ritmul creșterii rămâne unul modest și ar putea exista turbulențe în față", a spus Gourinchas.
Potrivit datelor actualizate din raportul "World Economic Outlook", prezentat marți, economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,1% în acest an, față de o creștere de 2,9% prognozată în raportul WEO din luna octombrie. Prognoza de creștere pentru 2025 a fost lăsată nemodificată la 3,2%. Comparativ, tendința istorică pentru perioada 2000-2019 a fost de 3,8% în medie. În ceea ce privește inflația, FMI și-a menținut estimările din luna octombrie conform cărora inflația de bază în 2024 va fi una de 5,8%, dar a redus prognoza de inflație pentru 2025 până la 4,4%, de la 4,6% cât estima în octombrie. Cu excepția Argentinei, care se confruntă cu o explozie a inflației, inflația de bază la nivel mondial se va reduce, a precizat Gourinchas.
În ceea ce privește principalele economii ale lumii, FMI estimează că SUA ar urma să înregistreze în acest an o creștere economică de peste 2% (2,1%). În schimb, creșterea economică în zona euro nu va depăși 1% (0,9%), afectată din nou de Germania, în cazul căreia economia ar urma să ruleze la ralanti, cu un avans de doar 0,5%. "Trebuie să ne reamintim de amploarea șocului suferit de mai multe țări europene începând din 2022. Șocul energetic, în special în Germania, a fost unul foarte important... Cu toate acestea, economia germană a demonstrat un grad de reziliență incredibil. Ea a înregistrat performanțe mai slabe decât alte țări, precum SUA, însă natura șocului a fost diferită", a precizat Gourinchas.
În rândul țărilor emergente, FMI a revizuit prognozele referitoare la creșterea economiei chineze în acest an, până la 4,6%, de la 4,2% cât estima inițial. Gourinchas a spus că revizuirea reflectă sprijinul fiscal semnificativ oferit de autorități, precum și o încetinire mai puțin gravă decât se estima inițial venită din sectorul imobiliar.
Potrivit FMI, economiile emergente și în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze o creștere de 4,1% în 2024, iar prognozele pentru Europa emergentă (regiune unde este inclusă și România) au fost îmbunătățite cu 0,6 puncte procentuale, până la un avans de 2,8%, în principal grație unei creșteri peste așteptări în Rusia, pe fondul cheltuielilor militare mari care au legătură cu războiul din Ucraina. Potrivit FMI, economia Rusiei ar urma să înregistreze un avans de 2,6% în 2024, cu 1,5 puncte procentuale peste prognoza din octombrie. Fondul avertizează că ar putea fi și alte revizuiri ale cifrelor referitoare la Rusia pentru că sunt semne de întrebare cu privire la amploarea stimulentelor fiscale decise de Moscova.
Pe ansamblu, Gourinchas susține că perspectivele globale reflectă o balanță mai echilibrată a riscurilor în sus și în jos, în condițiile în care riscul unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu este contrabalansat de perspectiva unor prețuri mai mici la carburanți, care ar ajuta la o reducere mai rapidă a inflației decât se așteaptă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale