FMI: Avansul economiei mondiale în 2021 ar putea fi sub estimarea de 6% din iulie
Telex » Știri 6 octombrie 2021
Fondul Monetar Internațional (FMI) se așteaptă ca avansul economiei mondiale în 2021 să scadă ușor sub estimarea de 6% din iulie, a anunțat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, citând riscurile asociate cu datoria, inflația și tendințele divergente de creștere în urma pandemiei de COVID-19, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Consolidarea fiscală pe termen mediu și creșterea economică vor pune Europa pe o bază stabilă, pentru a evita o altă criză a datoriilor suverane, în pofida creșterii nivelului datoriei, provocat de pandemia de COVID-19, a apreciat șeful FMI, la un eveniment găzduit de Universitatea Bocconi. Europa este mult mai pregătită să evite o altă criză a datoriilor, cum a fost cea cu care s-a confruntat Grecia în urma crizei financiare globale din 2007-2008. Dar țările trebuie să plănuiască atent modul în care vor schimba direcția consolidării fiscale pe termen mediu, pentru a reduce riscul legat de creșterea poverii datoriilor după pandemie, a declarat Georgieva.
Oficialul a explicat că economia globală își revine, dar pandemia continuă să limiteze redresarea, principalul obstacol fiind „marea diviziune a vaccinării”, prin care prea multe țări au acces la prea puține vaccinuri COVID.
Săptămâna viitoare, în raportul actualizat World Economic Outlook, FMI va previziona că statele dezvoltate revin la nivelul economiei de dinaintea pandemiei până în 2022, dar cele mai multe economii emergente și în curs de dezvoltare „au nevoie de mai mulți ani” să se redreseze, a avertizat directorul general al FMI.
Statele Unite și China rămân motoarele vitale ale creșterii, iar Italia și Europa arată o accelerare a redresării; în schimb, în alte regiuni, creșterea economică se reduce. Presiunile inflaționiste, un factor de risc cheie, ar urma să scadă în majoritatea statelor în 2022, dar vor continua să afecteze unele economii emergente și în curs de dezvoltare, a declarat Kristalina Georgieva.
Deși băncile centrale au evitat până acum înăsprirea politicii monetare, ele ar trebui să fie pregătite să acționeze repede dacă redresarea accelerează mai rapid decât se estima sau dacă se materializează riscurile majorării inflației. Este, de asemenea, importantă monitorizarea riscurilor financiare, inclusiv evoluțiile acțiunilor, a apreciat șeful FMI.
Din cauza nivelului datoriei globale, acum la aproximativ 100% din PIB-ul mondial, multe state în curs de dezvoltare au o capacitate extrem de limitată să emită noi bonduri în condiții favorabile, a explicat Georgieva.
Eșecul atenuării diferenței masive a ratelor de vaccinare între economiile avansate și națiunile mai sărace ar putea afecta redresarea economiei globale, provocând anul viitor PIB-ului pierderi cumulate de 5.300 miliarde de dolari, a avertizat directorul general al FMI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice