FMI avertizează asupra creșterii riscurilor financiare pe plan mondial
Numărul 16, 24-29 apr. 2024 » Lumea în care trăim
Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat asupra exuberanței excesive a piețelor, în condițiile în care investitorii urmăresc cu atenție deciziile băncilor centrale, care vor să reușească "o aterizare ușoară" în cadrul bătăliei lor îndelungate contra inflației, transmite Reuters. În raportul semianual de stabilitate financiară publicat zilele trecute, instituția financiară internațională observă că piețele au devenit "extrem de optimiste", comparativ cu momentul precedentului raport din octombrie, când investitorii încă își reveneau după turbulențele din primăvară din sectorul bancar.
Acum, riscurile de evoluție negativă se atenuează, dar FMI avertizează contra reducerii vigilenței, observând că valorile ridicate ale unor clase de active, tensiunile geopolitice și creșterea nivelului datoriei ar putea să pună probleme dacă băncile centrale vor trebui să mențină mai mult timp dobânzile ridicate, pentru a contracara inflația.
"Încrederea într-o aterizare lină a economiei mondiale este în creștere. Totuși, inflația globală rămâne ridicată și ar putea duce la instabilitate", se arată în raport.
Băncile centrale și autoritățile ar trebuie să ia măsuri prudente, în contextul atenuării inflației, și să riposteze la "așteptările mult prea optimiste privind ritmul dezinflației și al relaxării politicii monetare", apreciază FMI.
"Riscul primordial îl reprezintă posibilitatea ca băncile centrale, în special în SUA, să nu înceapă de fapt reducerea dobânzilor", susține Fabio Natalucci, director adjunct la Departamentului FMI de piețe montare și de capital.
În timp ce riscurile sporesc, FMI a constatat o anume stabilizare a sectorului bancar de la turbulențele din 2023, deși avertizează că există "câteva bănci slabe pe plan mondial" care trebuie urmărite cu atenție.
Per ansamblu, sistemul bancar pare bine plasat pentru a face față stresului anticipat din sectorul imobiliar comercial, afectat de diverse probleme. Totuși, anumite firme cu expunere ridicată s-ar putea confrunta cu presiuni, deoarece scăderile de preț în sectorul imobiliar comercial sunt cele mai semnificative din ultimele decenii și până acum sunt parțial compensate de economia relativ solidă, a explicat Natalucci.
În raport, FMI a atras atenția asupra atacurilor cibernetice ca risc la adresa stabilității financiare. FMI apreciază că riscul "unor pierderi extreme" a crescut, deoarece în ultimii ani firmele financiare s-au confruntat cu pierderi de la milioane de dolari la miliarde de dolari. Frecvența atacurilor cibernetice este în creștere, avertizează FMI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane