FMI avertizează asupra riscurilor creșterii datoriilor în Orientul Mijlociu și Asia Centrală
Numărul 14, 14-20 apr. 2021 » Lumea în care trăim
Fondul Monetar Internațional a avertizat că țările din Orientul Mijlociu și Asia Centrală trebuie să-și reducă necesitățile de finanțare deoarece o creștere a datoriei guvernamentale, exacerbată de pandemia de coronavirus (Covid-19), amenință perspectivele de redresare a economiei, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Regiunea, care include aproximativ 30 de țări, de la Mauritania la Kazahstan, a înregistrat o revenire a economiei în trimestrul trei din 2020, după relaxarea restricțiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei. Dar perspectivele rămân extrem de incerte și drumul spre redresare diferă, în funcție de viteza campaniilor de vaccinare, a dependenței de sectoare puternic afectate de pandemie, cum ar fi turismul, și a politicilor fiscale.
„Redresarea a început, dar este inegală și extrem de incertă, deoarece problemele de dinaintea pandemiei încă sunt acolo, în special pentru țările cu un nivel ridicat al datoriei”, a afirmat Jihad Azour, director departamentului FMI pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală, pentru Reuters.
Țările care au demarat rapid campania de vaccinare, cum ar fi cele din Golf, Kazahstan și Maroc, vor atinge anul viitor nivelul PIB-ului din 2019, iar în cazul celorlalte state redresarea la acel nivel va dura încă un an, apreciază FMI.
„Necesitățile ridicate de finanțare ar trebui să restricționeze spațiul politic necesar pentru a sprijini redresarea”, se arată în raportul publicat de instituția financiară internațională.
Cererea mai scăzută și declinul prețurilor materiilor prime au erodat finanțele publice anul trecut. În Orientul Mijlociu și Asia Centrală, deficitele fiscale s-au adâncit la 10,1% din PIB în 2020, de la 3,8% din PIB în 2019. Criza a determinat multe state să-și majoreze nivelul datoriei, pentru a-și permite cheltuielile suplimentare necesare pentru a atenua impactul pandemiei.
FMI avertizează că necesitățile de finanțare vor crește în următorii doi ani, în timp ce piețele emergente din regiune vor avea nevoie probabil de aproximativ 1.100 miliarde de dolari în perioada 2021-2022, de la 784 miliarde de dolari în perioada 2018-2019. Aceste evoluții reprezintă riscuri la adresa stabilității financiare și ar putea încetini redresarea economiei. Multe țări se bazează pe băncile interne pentru a finanța necesitățile fondurilor suverane de investiții, ceea ce ar putea duce la o disponibilitate a creditării mai reduse pentru companiile mari și mici, apreciază instituția financiară internațională.
FMI avertizează că statele cu un nivel ridicat al datoriei externe ar putea deveni mult mai vulnerabile la înăsprirea condițiilor de pe piețele financiare globale, ceea ce ar majora costurile lor de împrumut și le-ar reduce accesul la piețe. „Țările trebuie să implementeze reforme și politici fiscale menite să reducă necesitățile de finanțare și, în timp, să atenueze expunerea băncilor la fondurile suverane de investiții”, se arată în raportul FMI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice