FMI avertizează că inflația ar putea deveni „mai persistentă” în anumite părți ale lumii
Numărul 44-45, 24 nov. - 7 dec. 2021 » Lumea în care trăim
Inflația ar putea deveni „mai persistentă” în anumite părți ale lumii, dacă perturbările din lanțurile de aprovizionare continuă sau dacă așteptările inflaționiste nu mai sunt bine ancorate, a avertizat Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În Statele Unite, cea mai mare economie mondială, inflația ar urma să scadă anul viitor, dar autoritățile ar trebui să rămână vigilente, ținând cont că riscurile rămân ridicate.
„Nivelul continuu ridicat al inflației în SUA ar putea necesita un răspuns politic mai accentuat”, a afirmat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.
Așteptările privind inflația sunt în general bine ancorate în majoritatea economiilor. „Dar dacă vor continua perturbările din lanțurile de aprovizionare sau dacă așteptările inflaționiste nu mai sunt bine ancorate, inflația ar putea deveni mai persistentă”, a apreciat oficialul FMI.
Acesta a adăugat că băncile centrale trebuie „să rămână vigilente” în privința presiunilor inflaționiste, iar FMI analizează diverse scenarii privind politica monetară și fiscală, inclusiv efectele negative asupra economiilor emergente ale înăspririi politicii monetare în economiile avansate.
Prețurile gazelor naturale au urcat la niveluri record în anumite părți ale lumii, dar FMI se așteaptă la o revenire la un nivel mai normal al prețurilor energiei în cursul anului viitor, pe fondul ajustării livrărilor, a afirmat purtătorul de cuvânt al Fondului.
Luna trecută, Comitetul Monetar și Financiar Internațional (IMFC) al Fondului Monetar Internațional a cerut sporirea monitorizării dinamicilor inflaționiste și a solicitat autorităților să fie pregătite „să adopte măsuri decisive pentru a menține stabilitatea prețurilor”. „Actuala creștere a inflației încă este evaluată ca fiind determinată de factori temporari, dar acum pare mai puțin tranzitorie decât ne-am așteptat anterior, iar riscurile la adresa perspectivelor privind inflația pe termen scurt sunt în creștere, într-un mare număr de țări”, se arată în comunicatul IMFC.
Economia mondială intră într-o fază de risc inflaționist, a avertizat în octombrie Fondul Monetar Internațional, făcând un apel către băncile centrale să fie „foarte, foarte vigilente” și să ia măsuri devreme pentru a înăspri politica monetară dacă presiunile prețurilor se vor dovedi a fi persistente.
Cu ocazia publicării noului raport World Economic Outlook, economistul șef al FMI, Gita Gopinath, a spus că, datorită solidității revenirii economice, este prea devreme să vorbim despre stagflație, chiar dacă unele probleme de aprovizionare au stimulat inflația. „Am știut întotdeauna că la o revenire dintr-o gravă contracție vor exista probleme legate de decalajul dintre ofertă și cerere. Speranța noastră era că situația se va echilibra până la acest moment al anului... Dar am fost loviți de șocuri suplimentare, inclusiv unele șocuri provocate de fenomenele meteo, iar asta face ca dezechilibrele să persiste o perioadă mai îndelungată”, a spus Gita Gopinath.
Scenariul de bază al FMI este că rata inflației va crește semnificativ până la finele anului, după care se va modera la mijlocul lui 2022, iar ulterior va reveni la nivelul la care era înaintea pandemiei. Însă, raportul WEO publicat recent atrage atenția că „riscurile inflaționiste sunt orientate în sus” și sfătuiește băncile centrale să acționeze dacă presiunile prețurilor dau semne că vor persista.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane