FMI avertizează că pandemia de coronavirus ar putea declanșa proteste sociale
Telex » Știri 16 aprilie 2020
Deciziile politice adoptate pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus ar putea declanşa un nou val de proteste, dacă măsurile adoptate de guverne vor fi considerate insuficiente sau ca favorizând persoanele înstărite, susţine, într-un raport, Fondul Monetar Internaţional (FMI), informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Guvernele din întreaga lume au cheltuit aproape 8.000 de miliarde de dolari pentru a combate pandemia de coronavirus şi a limita impactul asupra economiei, însă FMI susţine că ar putea fi nevoie de mai multe stimulente fiscale după ce criza se va diminua. Creşterea cheltuielilor ar urma să majoreze deficitele fiscale, iar nivelul global al datoriei publice va creşte cu 13 puncte procentuale, până la 96% din PIB-ul global în 2020, susţine instituţia financiară internaţională.
„Dacă măsurile de sprijinire vor fi considerate insuficiente pentru a atenua criza Covid-19 şi consecinţele sale economice, sau dacă vor fi considerate drept injuste pentru că favorizează persoanele înstărite sau multinaţionale, acestea ar putea provoca manifestaţii de protest”, susţin autorii raportului de supraveghere a finanţelor publice (Fiscal monitor), publicat cu ocazia reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale.
De asemenea, ar putea izbucni proteste atunci când măsurile de sprijin vor fi „retrase ulterior”.
Pentru a evita declanşarea de noi proteste, FMI subliniază importanţa unei comunicări adecvate a decidenţilor cu comunităţile afectate în vederea obţinerii sprijinului pentru măsurile destinate combaterii virusului. „Acest lucru trebuie subliniat: este crucial să fie furnizat sprijin pentru gospodăriile şi firmele care au devenit vulnerabile din cauza crizei. Obiectivul este să sprijinim şi să protejăm oamenii şi firmele care au fost afectate de izolări”, susţine FMI. În plus, Fondul recomandă autorităţilor şi să indice clar că măsurile de sprijin pentru a face faţă crizei sunt temporare.
În perioada 15-19 aprilie, la Washington, au loc reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale, care, în acest an, au un format virtual din cauza pandemiei de coronavirus.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice