FMI avertizează că perspectivele economice mondiale s-au înrăutățit
Telex » Știri 14 iulie 2022
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a avertizat că instituția își va revizui din nou în jos estimările privind creșterea economiei mondiale, din cauza unor factori precum războiul din Ucraina, restricțiile introduse în China și inflația ridicată, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Perspectivele pentru acest an și anul următor vor fi revizuite în jos la finele acestei luni, când FMI va da publicității raportul World Economic Outlook Update, a scris șeful FMI, Kristalina Georgieva, pe blog, fără a oferi cifre concrete.
„Perspectiva rămâne extrem de incertă. Va fi un an 2022 dificil și, posibil, un an 2023 și mai dificil, cu un risc crescut de recesiune”, a notat Georgieva.
Avertismentul lansat de FMI vine după ce, în luna aprilie, instituția și-a revizuit, în jos, estimările privind creșterea economiei mondiale în acest an, până la 3,6%, față de avansul de 4,4% preconizat înainte de războiul din Ucraina. În plus, avertismentul vine înainte de reuniunea miniștrilor de Finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din țările G20, care va avea loc vineri și sâmbătă în Bali, Indonezia.
„Când G20 s-a reunit ultima dată, în aprilie, FMI tocmai își revizuise, în jos, previziunile de creștere mondiale, la 3,6% pentru acest an și anul viitor, și acum lansăm un avertisment că situația ar putea să se înrăutățească din cauza riscurilor potențiale viitoare”, a scris Kristalina Georgieva în postarea sa.
Potrivit directorului general al FMI, inflația este în prezent mai mare decât se preconiza și, în plus, s-a extins dincolo de prețurile la alimente și energie. Kristalina Georgieva atrage atenția că această inflație ar putea inflama tensiunile sociale în țările afectate. De asemenea, FMI este îngrijorat de extinderea rapidă a insecurității alimentare, cu efectele cele mai grave asupra populațiilor cele mai sărace.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane