FMI: Băncile din zona euro au suficient capital pentru a face față impactului pandemiei
Numărul 12, 31 mar.-6 apr. 2021 » Lumea în care trăim
Băncile din zona euro dispun de suficient capital pentru a face față impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19) și pentru a finanța redresarea economiei, deși ele sunt extrem de expuse la sectoare afectate sever de criză, se arată într-un raport publicat de Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „Deși pandemia a diminuat semnificativ capitalul băncilor, rezervele de capital (buffers) sunt suficient de mari pentru a face față posibilului impact al crizei. Cu politici adecvate, băncile vor putea sprijini redresarea prin acordarea de noi împrumuturi”, apreciază instituția financiară internațională.
Pe baza estimărilor FMI din ianuarie, băncile din cele 19 țări din zona euro vor rămâne în mare parte puternice la efectele recesiunii din 2020 și la redresarea parțială din 2021. „Rata de adecvare a capitalului ar urma să scadă de la 14,7% la 13,10% până la finalul acestui an, dacă sunt menținute măsurile de sprijin. Nicio bancă nu va încălca reglementările privind cerințele minime de capital, chiar fără măsurile de sprijin”, se arată în raportul FMI.
Instituția financiară internațională a subliniat importanța măsurilor guvernamentale de sprijin pentru bănci, care includ atenuarea reglementărilor privind capitalul, moratoriul privind datoriile, garanții de credit, granturi, reduceri de taxe și subvenționarea salariilor pentru firme.
Băncilor din zona euro ar trebui să li se permită să-și reconstruiască gradual rezervele de capital, pentru a prezerva capacitatea lor de creditare, iar restricțiile asupra acordării de dividende și răscumpărării de acțiuni trebuie menținute până când se consolidează redresarea, conform FMI.
„Autoritățile UE trebuie să folosească actualul sistem de teste de stres pentru a evalua necesarul pentru recapitalizarea preventivă a băncilor”, apreciază instituția financiară internațională.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice