FMI: BCE nu-și poate permite să reducă dobânzile anul viitor
Telex » Știri 20 septembrie 2023
Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să mențină costurile de împrumut la actualul nivel până anul viitor, dacă vrea să readucă inflația la 2% până la finalul lui 2025, fără a ține cont de presiunile suplimentare asupra prețurilor ce ar putea apărea, susține Fondul Monetar Internațional, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Oficialii BCE ar trebui să fie deschiși în privința unor noi majorări ale dobânzilor, dacă va fi necesar. Ei trebuie să fie, de asemenea, conștienți că o relaxare prea devreme ar putea fi o greșeală costisitoare, a afirmat șeful Departamentului European al FMI, Alfred Kammer, la conferința organizată de Bloomberg: Future of Finance.
"Ne așteptăm ca inflația să fie readusă la ținta BCE, de 2%, în semestrul doi din 2025, dar este o perioadă îndelungată și ar putea apărea obstacole. Ar însemna, de asemenea, menținerea actualului nivel al dobânzilor și în 2024", a apreciat oficialul FMI.
Reamintim că joi, 14 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis o nouă majorare a dobânzii de referință, cea de-a zecea majorare consecutivă, care a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituției, dar a semnalat că a ajuns probabil la sfârșitul ciclului său de înăsprire a politicii monetare.
"Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00% începând cu data de 20 septembrie 2023", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii din 14 septembrie a Consiliului guvernatorilor BCE.
Conform proiecțiilor macroeconomice pentru zona euro, publicate pe 14 septembrie de BCE, rata medie a inflației se va situa la 5,6% în 2023, la 3,2% în 2024 și la 2,1% în 2025, față de 5,4% în 2023 și 3% în 2024, cât estima anterior. Noile prognoze arată un progres lent al inflației spre ținta de 2% avută în vedere de BCE, în pofida faptului că gardienii euro au adoptat cel mai rapid ciclu de înăsprire a politicii monetare din istoria de 25 de ani a BCE.
Previziunile nu țin cont de creșterea aproape zero a economiei în trimestrul doi din 2023 și de recenta majorare a prețului la petrol. Președintele BCE, Christine Lagarde, a admis că de la finalul lui 2022 creșterea a fost "extrem de lentă".
Alfred Kammer susține că oficialii trebuie să reacționeze cu mai multă forță la șocurile care mențin inflația la un nivel ridicat, deoarece "altfel sporesc costurile cu eforturile spre un proces de dezinflație".
Așadar, "fiți deschiși, lăsați ușa deschisă pentru noi decizii de politică monetară. Nu poate fi încheiată în acest moment actuala politică monetară", a declarat șeful Departamentului European al FMI. Tot la aceeași conferință, Oscar Arce, director în cadrul BCE, a subliniat că încă există "multe incertitudini" privind perspectivele inflaționiste. Economiștii BCE au anticipat în mod corespunzător presiunile asupra prețurilor și evoluțiile salariale, sporind încrederea în previziunile instituției, a adăugat Arce.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național