FMI: Cheltuielile totale cu subvenționarea combustibililor au depășit 7.000 miliarde de dolari în 2022
Numărul 35, 6-12 sep. 2023 » Lumea în care trăim
Subvențiile pentru combustibilii fosili acordate pe plan global au urcat cu 2.000 miliarde de dolari în ultimii doi ani, ajungând în 2022 la nivelul record de 7.000 miliarde de dolari, conform unei estimări publicate de Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Costurile în creștere, determinate de majorarea consumului post-pandemie și de costurile ridicate cu energia, provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, țin sub presiune bugetele, adăugându-se poluării și exacerbând încălzirea globală, avertizează FMI.
"Subvențiile pentru petrol, cărbune și gaze naturale costă echivalentul a 7,1% din PIB-ul global. Este mai mult decât cheltuie anual guvernele pe educație (4,3% din veniturile globale) și aproximativ două treimi din ce cheltuie pe îngrijirea sănătății (10,9%)", apreciază instituția financiară internațională. Aceasta avertizează că subvențiile implicite - costul pagubelor provocate de poluarea atmosferică și încălzirea globală - reprezintă cea mai mare parte a costurilor și probabil vor crește în continuare.
Costurile explicite cu subvențiile, respectiv ceea ce plătesc direct guvernele pentru a menține prețul electricității sau al benzinei la un nivel artificial scăzut, au crescut de peste două ori din 2020, la 1.300 miliarde de dolari. Acum aceste costuri vor scădea, probabil, deoarece s-a atenuat prețul energiei, și de aceea este momentul ideal să se renunțe la subvenții, susține FMI.
Instituția este îngrijorată de costurile implicite cu subvențiile, care vor continua probabil să crească, exacerbând încălzirea globală.
"Estimăm că renunțarea la costurile implicite și explicite cu subvențiile pentru combustibilii fosili ar preveni 1,6 milioane decese premature anual, ar majora veniturile statului cu 4.400 miliarde de dolari și ar reduce emisiile", consideră FMI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice