FMI: Fragmentarea economiei mondiale ar putea scădea PIB-ul global cu până la 7%
Telex » Știri 17 ianuarie 2023
O fragmentare severă a economiei mondiale, după decenii de creștere a integrării economice, ar putea reduce PIB-ul global cu până la 7%, dar pierderile ar putea ajunge și la 8% - 12% în unele țări, dacă este decuplată și tehnologia, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internațional, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Chiar și o fragmentare limitată ar putea șterge 0,2% din PIB-ul global, dar trebuie făcute mai multe studii pentru a evalua costurile la adresa sistemului monetar internațional și a Rețelei Globale de Siguranță Financiară (GFSN). Fluxurile globale de mărfuri și de capital s-au stabilizat după criza financiară globală din 2008-2009, dar a urmat o sporire a restricțiilor comerciale, a avertizat FMI.
Instituția financiară internațională consideră că "pandemia de COVID-19 și invadarea Ucrainei de către Rusia au testat și mai mult relațiile internaționale și au sporit scepticismul privind beneficiile globalizării".
Adâncirea relațiilor comerciale au avut ca rezultat ani de zile o reducere semnificativă a sărăciei globale. O criză a legăturilor comerciale "va afecta cel mai mult statele cu venituri scăzute și mai puțin consumatorii mai puțin înstăriți din economiile avansate", se arată în raport.
De asemenea, restricțiile asupra migrării transfrontaliere ar priva țările gazdă de forță de muncă calificată și ar reduce remitențele în economiile care trimit migranți.
Reducerea fluxurilor de capital duce la scăderea investițiilor străine directe, în timp ce un declin al cooperării internaționale cauzează riscuri la adresa furnizării de mărfuri vitale economiei mondiale, a avertizat FMI.
Cu cât fragmentarea este mai extinsă, cu atât sunt mai mari costurile, iar decuplarea tehnologică amplifică semnificativ pierderile de pe urma restricțiilor comerciale, sugerează studiile existente, conform FMI.
Instituția apreciază că, probabil, economiile emergente și țările cu venituri scăzute sunt cele mai expuse riscurilor, deoarece economia mondială se îndreaptă spre mai multă "regionalizare financiară" și un sistem global de plăți fragmentat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial