FMI: Fragmentarea geopolitică sporește riscurile la adresa stabilității financiare
Telex » Știri 6 aprilie 2023
Sporirea tensiunilor geopolitice și fragmentarea rezultată a economiei mondiale ar putea majora riscurile la adresa stabilității financiare, reducând investițiile transfrontaliere, prețurile activelor, sistemele de păți și capacitatea băncilor de a acorda împrumuturi, avertizează Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Noul document de lucru al FMI scoate în evidență potențialul de sporire a tensiunilor, care ar urma să ducă la ieșiri de capital, inclusiv investiții directe, din diverse țări, riscuri ridicate fiind observate în special la economiile emergente și statele în curs de dezvoltare.
Riscurile la adresa stabilității sunt introduse prin canalele financiare, se arată în documentul pregătit pentru reuniunea de săptămâna viitoare a FMI și Băncii Mondiale de la Washington.
Stabilitatea financiară ar urma să fie principalul subiect la această întâlnire, într-un moment în care îngrijorările cu privire la situația fragilă din sectorul bancar s-au răspândit din SUA în Europa, culminând cu preluarea în regim de urgență a băncii elvețiene Credit Suisse de către rivala UBS.
Documentul citează divergențele SUA-China, începând din 2016, privind votul în Adunarea Generala a Organizației Națiunilor Unite ca un indicator al sporirii tensiunilor geopolitice între o țară care investește și una care este destinatarul investițiilor. Astfel de tensiuni reduc investițiile transfrontaliere și creanțele bancare cu 15% în țara de destinație a investițiilor, consideră FMI.
"Impunerea de restricții financiare, sporirea incertitudinilor, renunțarea la investițiile transfrontaliere în urma escaladării tensiunilor ar putea spori riscurile cu care se confruntă băncile în privința refinanțării datoriilor și riscurile privind costurile de finanțare. De asemenea, ar putea majora dobânzile bondurilor guvernamentale, reducând valoarea activelor băncilor și sporind costurile lor de finanțare", susțin oficialii FMI într-o postare pe blogul instituției.
O astfel de evoluție ar determina băncile să reducă creditarea, ceea ce ar reduce creșterea economică și ar alimenta instabilitatea financiară. Supervizorii bancari, autoritățile de reglementare și instituțiile financiare trebuie să folosească testele de stres și analiza scenariilor pentru a înțelege mai bine cum sporirea tensiunilor poate fi transmisă sistemului financiar, informează FMI.
Instituția cere țărilor să-și întărească mecanismele regionale de protecție, prin linii de schimb valutar sau sau linii de credit cu scop preventiv de la instituțiile financiare internaționale, cum ar fi FMI.
De asemenea, economiile dependente de finanțarea externă ar trebui să-și majoreze rezervele internaționale, de capital și rezervele de lichidități (liquidity buffers), susține FMI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial