FMI îndeamnă guvernele să diminueze cheltuielile pentru a ajuta la combaterea inflației
Telex » Știri 13 octombrie 2022
În lupta împotriva inflației, guvernele ar trebui să continue să își reducă deficitele bugetare acumulate în timpul pandemiei și să limiteze majorările de cheltuieli numai la programele concentrate pe sprijinirea persoanelor defavorizate, a apreciat Fondul Monetar Internațional în cel mai recent raport Fiscal Monitor, informează The Wall Street Journal, preluat de Agerpres. Potrivit FMI, cei care sunt responsabili de bugetele naționale ar trebui să evite subvențiile generalizate și să se asigure că sprijinul este țintit spre cei care au cea mai mare nevoie de el. Astfel de măsuri ar putea include reduceri la facturile de utilități și alocații pentru mesele de la școală și transportul public, care să fie limitate numai pentru gospodăriile cu venituri reduse.
Pe de altă parte, decidenții ar trebui să se abțină să adopte controale de prețuri, subvenții sau reduceri de taxe pentru toate gospodăriile pentru a limita efectul creșterilor de prețuri. Potrivit FMI, prin aceste măsuri generalizate politicienii riscă să alimenteze inflația pe care băncile lor centrale încearcă să o reducă.
„Prioritizarea politicilor și programelor este din ce în ce mai vitală deoarece guvernele operează cu bugete limitate. Politica fiscală ar trebui să îi protejeze pe cei mai vulnerabili în timp ce urmează o abordare mai strictă pentru a evita supra-împovărarea politicii monetare în lupta împotriva inflației”, susține FMI.
Experții FMI estimează că datoria guvernamentală globală va ajunge la 91% din PIB-ul lumii în acest an, o cifră semnificativ mai mică decât recordul de 256% înregistrat în 2020, dar cu toate acestea cu 7,5 puncte procentuale peste nivelul anterior pandemiei. Chiar dacă nivelul de îndatorare a scăzut, pe măsură ce economiile își revin, iar guvernele elimină măsurile de urgență, costul serviciului datoriei ar urma să crească pe măsură ce băncile centrale majorează dobânzile în lupta împotriva inflației. FMI i-a îndemnat pe oficialii de la băncile centrale să continue să majoreze dobânzile și în paralel a descurajat cheltuielile guvernamentale sau reducerile de taxe generalizate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial