FMI intenționează să reducă previziunile privind creșterea economică mondială
Telex » Știri 6 decembrie 2021
Fondul Monetar Internațional (FMI) intenționează să revizuiască în jos previziunile de creștere globală din cauza noii variante Omicron care se răspândește în întreaga lume, a afirmat directorul general al instituției, Kristalina Georgieva, citată de AFP, informează Agerpres. „O nouă variantă care s-ar putea răspândi foarte repede ar putea zgudui încrederea și, în acest sens, vom asista probabil la revizuiri în scădere ale previziunilor noastre din octombrie pentru creșterea globală”, a declarat Kristalina Georgieva în cadrul unei conferințe Reuters Next.
În octombrie, FMI a mai revizuit în scădere previziunile de creștere a produsului intern brut global la 5,9% anul acesta, față de 6% în iulie, din cauza problemelor logistice și a vaccinării inegale.
Pentru 2022, FMI miza atunci pe o creștere mondială neschimbată la 4,9%.
Din octombrie, FMI a lăsat deja să se înțeleagă că creșterea ar putea fi mai puțin susținută decât se aștepta, deoarece blocajele din lanțurile de aprovizionare nu sunt resorbite, provocând un puseu inflaționist în întreaga lume.
„Înainte chiar de apariția acestei noi variante, ne temeam că relansarea, deși continuă, își poate pierde o parte din elan”, a recunoscut Kristalina Georgieva. Ea a mai subliniat că creșterea celor mai mari două economii ale lumii, Statele Unite și China, motoarele relansării globale, fusese deja frânată de varianta Delta care s-a răspândit la sfârșitul verii și toamna.
FMI publică de obicei în ianuarie revizuiri ale previziunilor din octombrie.
Omicron, o versiune cu mutații multiple a coronavirusului, a fost raportată pentru prima dată în Africa de Sud la 24 noiembrie și este acum prezentă în câteva zeci de țări. Organizația Mondială a Sănătății nu are deocamdată informații despre un posibil deces legat de noua variantă Omicron, a indicat un purtător de cuvânt al organizației la Geneva.Dar, ca măsură de precauție, multe țări au impus noi restricții de călătorie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial