FMI: Intrările de capital pe piețele emergente s-au redresat la nivelul din 2018
Numărul 29-30, 24 iul. - 6 aug. 2024 » Lumea în care trăim
Intrările brute de capital pe piețele emergente, excluzând China, au urcat anul trecut la 110 miliarde de dolari, sau 0,6% din PIB-ul lor, cel mai ridicat nivel din 2018, se arată într-un raport publicat de Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Datele demonstrează rezistența piețelor emergente, în pofida majorării dobânzilor în SUA, care au dus la retragerea fondurilor pentru investiții în dolari.
În schimb, arată datele FMI, piețele emergente s-au confruntat cu un declin al intrărilor nete de portofolii, un indicator mai volatil, în timp ce nivelul intrărilor nete de investiții străine directe (FDI) a fost mai stabil.
"Aceste evoluții se datorează parțial fundamentelor mai solide. Într-adevăr, multe țări beneficiază acum de pe urma cadrului fiscal, monetar și financiar mai robust, precum și de implementarea mai eficientă a politicilor și instrumentelor", se arată în raportul FMI.
Potrivit raportului, în China s-au înregistrat ieșiri nete de capital în perioada 2022-2023, inclusiv un nivel negativ al intrărilor de investiții străine directe.
Pe ansamblu, intrările brute globale de capital au scăzut la 4,4% din PIB-ul global, sau 4.200 miliarde de dolari, în perioada 2022-2023, de la 5,8% din PIB-ul mondial, sau 4.500 miliarde de dolari, în perioada 2017-2019. Aceste evoluții reflectă parțial o scădere a fluxurilor de capital, străinii cumpărând mai puține active locale, iar rezidenții achiziționând mai puțin active peste hotare, apreciază FMI.
(Copyright foto: www.freepik.com)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național