FMI: Lumea riscă să înregistreze o creștere redusă prelungită în absența unor reforme de productivitate
Telex » Știri 11 aprilie 2024
Creșterea economică globală va fi una de doar 2,8% în 2030, un punct procentual sub media istorică, dacă nu vor fi făcute reforme importante pentru a impulsiona productivitatea și a introduce tehnologii precum Inteligența Artificială, a apreciat Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Conform unui capitol din viitorul său raport World Economic Outlook (WEO), Fondul Monetar Internațional se așteaptă la un nou declin al ritmului de creștere a economiei mondiale, care a încetinit constant după criza financiară globală din 2008-2009.
"Fără măsuri ambițioase care să stimuleze productivitatea, creșterea globală ar urma să scadă sub media istorică", susține FMI, avertizând că estimările referitoare la o creștere slabă ar putea descuraja investițiile, ceea ce ar putea agrava și mai mult încetinirea.
Instituția financiară internațională susține că acest scenariu de creștere redusă persistentă, combinat cu dobânzi ridicate, ar putea restricționa capacitatea guvernelor de a contracara încetinirile economice și a investi în programe de asistență socială și de mediu.
"Toate acestea sunt agravate de consecințele fragmentării geo-economice și politici unilaterale dăunătoare în domeniile comercial și industrial", precizează FMI în capitolul trei al raportului WEO, care urmează să fie publicat în format complet joia viitoare.
Comparativ, în urmă cu un an, FMI anunța că se așteaptă la o creștere mondială pe termen mediu în jurul la 3%. Noile prognoze reflectă revizuirile în jos cu privire la creșterea pe termen mediu pentru toate grupele de venit și regiunile, cele mai semnificative în economiile emergente.
FMI a îndemnat țările să ia măsuri urgente pentru a contracara înrăutățirea perspectivelor de creștere, avertizând că și-a redus prognozele privind standardele de viață și reducerea sărăciei globale.
"Un mediu de creștere scăzută prelungită cumulată cu dobânzi mari ar amenința sustenabilitatea datoriei, ar putea alimenta tensiunile sociale și ar frâna tranziția verde", se arată în raportul FMI.
Potrivit FMI, o gamă de politici, care să includă o mai bună alocare a capitalului și mâinii de lucru, precum și măsuri pentru a răspunde la criza de mână de lucru în marile economii cu populații îmbătrânite, ar putea oferi o speranță.
Studiile FMI arată că progrese modeste ar putea fi obținute prin creșterea gradului de participare pe piața muncii, integrarea mai multor muncitori emigranți în economiile avansate și o îmbunătățire a alocării talentelor pe piețele emergente.
În schimb, politici țintite pentru a crește competiția de piață, a deschide schimburile comerciale, accesul financiar și flexibilitatea pieței muncii, ar putea impulsiona ritmul de creștere a economiei mondiale cu aproximativ 1,2 puncte procentuale în 2030.
Valorificarea potențialului Inteligenței Artificiale de a crește productivitatea muncii ar putea adăuga până la 0,8 puncte procentuale la creșterea mondială, în funcție de adoptarea sa și impactul asupra forței de muncă, susține FMI. Cu toate acestea, FMI avertizează că impactul de amploare al Inteligenței Artificiale nu este încă pe deplin înțeles, în condițiile în care ar putea impulsiona productivitatea dar în același timp ar putea înlocui oamenii în anumite joburi și ar putea modifica fundamental caracterul altor joburi. Având în vedere aceste îngrijorări, FMI susține că țările ar trebui să consolideze cadrul de reglementare și să se asigure că beneficiile Inteligenței Artificiale sunt împărțite în mod corect.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile