FMI: PIB-ul global, afectat de încetinirea activității economice în Statele Unite, Europa și China în 2023
Numărul 1, 11-17 ian. 2023 » Lumea în care trăim
Principalele motoare ale creșterii economiei mondiale - Statele Unite, Europa și China - sunt afectate de încetinirea activității economice, astfel încât 2023 va fi un an dificil pentru PIB-ul global, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, la emisiunea „Face the Nation” a postului american de televiziune CBS, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Noul an va fi "mai dificil decât anul pe care l-am lăsat în urmă. De ce? Deoarece cele trei mari economii - Statele Unite, Europa și China - încetinesc toate simultan", a declarat oficialul FMI.
În octombrie, FMI a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei mondiale în 2023, în urma efectelor războiului din Ucraina, a majorării dobânzilor și a presiunilor inflaționiste. China se confruntă cu o explozie de cazuri de COVID-19 după ce a abandonat brusc, luna trecută, politica sa strictă de "zero-COVID", la trei ani după apariția coronavirusului în orașul Wuhan.
"Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, avansul economiei Chinei în 2022 se va situa probabil la nivelul creșterii economiei mondiale sau sub acest nivel. Mai mult, numărul ridicat de infecții cu care se va confrunta statul asiatic în următoarele luni va afecta probabil economia chineză, dar și evoluția PIB-ului global", a explicat Georgieva.
În octombrie, FMI estima o expansiune a economiei Chinei de 3,2% în 2022, similară cu nivelul previzionat pentru PIB-ul global, și o accelerare în 2023 a economiei chineze la 4,4%, în timp ce PIB-ul global ar urma să încetinească.
Declarațiile directorul general al Fondului Monetar Internațional sugerează că luna aceasta instituția ar putea înrăutăți din nou previziunile privind creșterea economiei Chinei și a PIB-ului global.
Economia SUA are o evoluție diferită și ar putea evita recesiunea, a apreciat Georgieva. Oficialul a declarat: "Economia americană este cea mai rezistentă și ar putea evita recesiunea. Vedem că piața forței de muncă rămâne destul de solidă".
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane