FMI: Ponderea datoriei în PIB-ul mondial a scăzut în 2022, dar ar putea reveni pe un trend crescător
Numărul 37, 20-26 sept. 2023 » Analize și sinteze
Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că datoria mondială ca pondere în produsul economic a scăzut semnificativ în 2022, cu zece puncte procentuale, pentru al doilea an la rând, însă această tendință ar putea să se sfârșească pe măsură ce creșterea economică post-Covid dispare, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Într-un update la raportul Global Debt Database, FMI a informat că datoria mondială a scăzut până la 235.000 de miliarde de dolari în 2022, echivalentul a 238% din Produsul Intern Brut mondial, de la un nivel de 248% din PIB-ul mondial în 2021 și unul de 258% din PIB-ul mondial în 2020.
Însă instituția financiară internațională subliniază că declinul din ultimii doi ani, care s-a datorat unei creșteri economice puternice și unei inflații peste așteptări, a permis recuperarea doar a aproximativ două treimi din creșterea datoriei mondiale provocată de COVID. Ca pondere din PIB, datoria mondială rămâne peste nivelul înregistrat în anul 2019.
China a jucat un rol central în majorarea datoriei mondiale în ultimele decenii, pe măsură ce împrumuturile au depășit creșterea economică, iar povara datoriei Chinei a evoluat în sens invers cu tendința mondială de moderare, crescând până la 272% din PIB în 2022, de la 265% în 2021.
Un astfel de nivel de îndatorare este similar cu cel al SUA, unde raportul datorie PIB a scăzut totuși până la 274% în 2022, de la 284% în 2021.
Lumea a cunoscut un adevărat "carusel" al îndatorării în ultimii trei ani. Însă este probabil ca datoria să înceapă să crească din nou pe termen mediu, iar FMI a îndemnat guvernele să adopte strategii pentru a reduce vulnerabilitățile la datorie, atât în ceea ce privește datoria publică, datoria gospodăriilor și datoria corporațiilor non-financiare.
"Relansarea creșterii economice reale se estompează. Inflația este prognozată să se stabilizeze la un nivel redus pe termen mediu. Dacă datoria mondială își reia trendul de creștere în viitor, caruselul datoriei înregistrat după pandemie va arăta ca o deviație temporară de la trendul de creștere pe termen lung", subliniază FMI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național