FMI: Ponderea dolarului american în rezervele valutare internaționale a scăzut în T1 la un nou minim al ultimilor patru ani
Numărul 26-27, 10-23 iulie 2018 » Lumea în care trăim
Ponderea dolarului american în rezervele valutare internaționale a scăzut în primul trimestru al acestui an la un nou minim al ultimilor patru ani, în timp ce ponderea euro, a yuanului și a lirei sterline au crescut, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional, transmite Reuters, citată de News.ro.
Prezența dolarului în rezervele internaționale a scăzut în ultimele cinci trimestre, iar moneda americană s-a depreciat în primele trei luni ale acestui an ca urmare a așteptărilor unei creșteri economice mai rapide în afara Statelor Unite și a posibilității ca și alte bănci centrale să restrângă măsurile de stimulare. Cu toate acestea, dolarul american a rămas cea mai folosită monedă pentru rezervele valutare.
În primul trimestru, dolarul s-a apreciat, pe fondul temerilor provocate de riscul izbucnirii unui război comercial și a semnalelor date de Banca Centrală Europeană că nu va majora dobânzile până în a doua jumătate a anului 2019.
Băncile centrale păstrează rezerve în diferite monede, care sunt folosite pentru garantarea datoriilor. Uneori, băncile centrale folosesc rezervele pentru a-și susține propriile monede. Rezervele în dolari americani au crescut în primul trimestru la 6.499 de mii de miliarde de dolari, reprezentând 62,48% din rezervele alocate. În ultimul trimestru al anului 2017, rezervele în dolari se ridicau la 6.282 de mii de miliarde de dolari, sau 62,72% din rezervele alocate.
Ponderea rezervelor valutare în dolari americani s-a contractat în primul trimestru la cel mai scăzut nivelul după cel de 61,24% atins în trimestrul patru al anului 2013, arată datele FMI. Euro, care se află pe locul al doilea după dolarul SUA, a înregistrat o pondere în rezervele valutare internaționale de 20,39% în primul trimestru, față de 20,15% în trimestrul al patrulea. Ponderea yuanului chinezesc a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, la 1,39%. FMI a raportat pentru prima oară ponderea yuanului în deținerile băncilor centrale în trimestrul patru din 2016. În cazul lirei sterline, ponderea acesteia în rezervele valutare a urcat la 4,68% în primul trimestru, cel mai ridicat nivel după trimestrul patru al anului 2015. În schimb, prezența yenului japonez s-a redus la 4,81%, de la 4,89% în trimestrul precedent, care a fost cel mai ridicat nivel atins după trimestrul patru al anului 2002.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice