FMI preconizează pentru 2020 o recesiune a economiei mondiale mai puțin severă decât estimase în iunie, datorită Chinei și stimulentelor fiscale
Telex » Știri 14 octombrie 2020
Fondul Monetar Internaţional (EFE) a estimat o scădere a economiei mondiale de 4,4% în 2020, cu opt zecimi mai mică faţă de declinul de 5,2% calculat în iunie, datorită puternicei recuperări a Chinei, care va fi unica mare economie care va creşte (1,9%), şi masivelor stimulente fiscale şi monetare stabilite în contextul pandemiei, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres. Aceste opt zecimi de îmbunătăţire, conform Perspectivelor Economice Globale ale FMI, se datorează şi importantei recuperări a economiei americane, pentru care noua estimare este de minus 4,3%, faţă de minus 8%, nivel estimat în iunie.
„Preconizăm în 2020 o recesiune mai puţin severă decât estimasem în iunie, dar încă puternică. În pofida faptului că economia mondială se recuperează, urcuşul va fi lung, dezechilibrat şi incert”, a afirmat Gita Gopinath, economist şef al FMI, în prezentarea raportului.
China va creşte cu 1,9 % anul acesta, faţă de 1% nivel anticipat în iunie, în timp ce Statele Unite ale Americii vor înregistra o scădere a PIB de 4,3% (cu 3,7% mai puţin faţă de estimarea din urmă cu patru luni).
Şi pentru zona euro estimările au fost îmbunătăţite comparativ cu cele din iunie, la minus 8,3%, faţă de minus 10,2%.
FMI subliniază că în economiile avansate impactul pandemiei ar fi fost mult mai mare dacă nu ar fi existat „voluminoasele, rapidele şi fără precedent răspunsuri fiscale, monetare şi de reglementare, care au menţinut veniturile disponibile pentru gospodării şi au protejat fluxul de numerar pentru companii”.
Pentru 2021, Fondul preconizează că economia mondială va reveni pe traiectorie pozitivă cu o expansiune de 5,2%, o cifră care este însă cu două zecimi mai mică faţă de cea avansată în iunie. China, din nou, se va afla în fruntea marilor economii, cu o rată de creştere de 8,2% anul viitor, similară cu cea estimată de FMI în iunie. SUA vor creşte cu 3,1% (cu 1,4 puncte procentuale mai puţin comparativ cu estimarea precedentă), în timp ce zona euro va înregistra o majorare de 5,2% (cu opt zecimi mai mică faţă de cea calculată în iunie).
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național