FMI se așteaptă ca actuala inflație ridicată să fie temporară, dar vede riscuri ce ar putea-o face să persiste
Telex » Știri 28 iulie 2021
Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că speră ca actuala inflație să fie un fenomen temporar, o consecință a pandemiei, dar a avertizat în legătură cu o serie de riscuri care ar putea transforma această creștere a prețurilor într-o problemă mai persistentă, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. „În majoritatea economiilor avansate se estimează că inflația va reveni la nivelurile pre-pandemie anul viitor”, a afirmat, într-o conferință de presă, economistul-șef al FMI, Gita Gopinath.
Pentru organismul financiar internațional, o bună parte din majorările de prețuri înregistrate într-o serie de țări, precum Statele Unite ale Americii, sunt „ceva tranzitoriu”, rezultat al impactului crizei provocate de Covid-19 în unele sectoare și al cifrelor scăzute înregistrate anul trecut după izbucnirea pandemiei.
În plus, Gopinath a subliniat că nivelurile privind ocuparea forței de muncă vor continua să fie mult sub cele anterioare crizei și că, deși au fost văzute creșteri importante de salarii în anumite domenii, majorarea salariilor rămâne în general normală.
În cazul SUA, unde în iunie inflația a urcat la 5,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, ea a menționat că se preconizează o inflație de 4% în 2021, dar că în 2022 va reveni la un nivel mai normal, de circa 2,4%.
Totodată, aceasta a reamintit că până acum creșterea prețurilor nu a fost o problemă în alte mari economii, precum zona euro sau China. Totuși, a precizat că va exista în continuare o importantă „incertitudine” pe parcursul recuperării economice, care ar putea obliga băncile centrale să „ia măsuri preventive”.
Concret, a menționat riscurile precum problemele în lanțul de aprovizionare și puternicele majorări ale prețurilor locuințelor pe unele piețe ca factori „ce ar putea duce la o inflație mai ridicată persistentă”.
În plus, FMI se așteaptă ca inflația să rămână ridicată anul viitor într-o serie de economii emergente și în curs de dezvoltare, în parte din cauza scumpirii alimentelor și a deprecierii monedelor.
FMI a publicat marți o actualizare a raportului privind perspectivele economiei mondiale, în care a menținut estimările privind o creștere globală de 6% anul acesta, dar cu o breșă mai mare între țările bogate și restul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial