FMI și-a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an
Telex » Știri 26 iulie 2023
Fondul Monetar Internațional (FMI) se așteaptă la o creștere ușor mai bună a economiei mondiale în acest an, dar avertizează că provocările persistente planează asupra perspectivelor pe termen mediu, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Conform celei mai recente actualizări a raportului "World Economic Outlook", publicată marți, FMI mizează în prezent pe o creștere reală a Produsului Intern Brut mondial de 3% în 2023, față de un avans de 2,8% cât estima în luna aprilie, în timp ce previziunile pentru 2024 au fost lăsate nemodificate la 3%.
În pofida îmbunătățirii, prognoza de creștere pentru 2023-2024 rămâne una slabă din perspectivă istorică, fiind cu mult sub media anuală de 3,8% înregistrată în 2008-2019, și ar putea rămâne la acest nivel pentru mai mulți ani.
"Suntem pe o traiectorie bună, dar nu am depășit încă perioada dificilă. Ceea ce vedem atunci când excludem ultimii cinci ani este o creștere de aproape 3%. Este o încetinire semnificativă comparativ cu ceea ce am avut înainte de COVID", a declarat economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.
Majoritatea economiilor avansate, la fel ca și principalele țări emergente, par să înregistreze performanțe mai bune decât se temea FMI, în pofida unei politici monetare care este în prezent restrictivă aproape peste tot în lume, în ideea de a lupta împotriva unei inflații care se încăpățânează să rămână la un nivel ridicat. Pe acest front, FMI se așteaptă de asemenea la o situație mai bună la finalul anului, cu o inflație care ar urma să ajungă la 6,8% la nivel mondial la sfârșitul anului, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât estima în luna aprilie. Însă, această inflație ridicată ar urma să dureze mai mult timp, astfel că la finele lui 2024 se va situa încă la 5,2%, cu 0,3 puncte procentuale mai puțin decât estima în primăvară instituția financiară internațională.
În ceea ce privește economiile emergente și în curs de dezvoltare, FMI se așteaptă la o creștere de 4% în 2023 și un avans de 4,1% în 2024. Însă, FMI atrage atenția asupra înăspririi condițiilor de creditare, precum și asupra riscului ca problemele cu datoriile să se răsfrângă asupra unui grup mai larg de economii.
Per ansamblu, FMI susține că economia mondială este într-o situație mai bună acum, grație deciziei Organizației Mondiale a Sănătății de a pune capăt situației de urgență globală din cauza COVID-19, în timp ce costurile cu shipping-ul și perioadele de livrări au revenit la nivelul de dinaintea pandemiei.
"Cu toate acestea, forțele care au frânat creșterea în 2022 persistă", a subliniat FMI, menționând în special inflația ridicată care erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor, dobânzile ridicate care au majorat costurile cu împrumuturile și accesul limitat la credite, ca urmare a tensiunilor apărute în sectorul bancar în luna martie.
FMI a avertizat că inflația ar putea crește dacă războiul din Ucraina se va intensifica, menționând îngrijorările provocate de retragerea Rusiei din acordul privind coridorul maritim sau dacă temperaturile mai extreme provocate de fenomenul meteo El Nino va duce la creșterea prețurilor la materii prime agricole. Acestea la rândul lor ar putea declanșa noi majorări de dobândă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice