FMI și-a revizuit în scădere prognozele privind evoluția economiei mondiale în 2019 și 2020
Numărul 2, 22-28 ian. 2019 » Lumea în care trăim
Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că a revizuit în scădere estimările privind evoluția economiei mondiale în 2019 și 2020, ținând cont de persistența tensiunilor comerciale și de creșterea riscurilor politice, transmite AFP, citată de Agerpres. În ceea ce constituie a doua retrogradare a estimărilor anunțată de FMI în ultimele trei luni, instituția financiară internațională avertizează că o încetinire peste așteptări a economiei chineze și un posibil Brexit fără un acord constituie principalele riscuri la adresa estimărilor sale, adăugând că acestea ar putea agrava turbulențele de pe piețele financiare.
Dacă în luna octombrie a anului trecut, în raportul „World Economic Outlook”, FMI prognoza că în 2019 economia mondială va înregistra o creștere de 3,7%, în update-ul publicat la Forumul Economic Mondial de la Davos FMI a anunțat că mizează pe un avans de 3,5% în acest an. De asemenea, Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit, în scădere, și estimările privind evoluția economiei mondiale în 2020, până la 3,6%, cu 0,1 puncte procentuale sub estimările din luna octombrie.
Chiar dacă a menținut estimările pentru primele două puteri economice ale lumii, SUA și China, și, în plus, și-a revizuit în sus estimările privind Japonia, FMI este mult mai pesimist când vine vorba despre zona euro, în cazul căreia mizează pe o creștere de 1,6% în acest an, față de 1,9% cât preconiza în octombrie.
În Europa, cel mai mult au fost revizuite în scădere prognozele privind creșterea economiei germane, pentru care FMI mizează în prezent pe un avans de 1,3%, cu 0,6 puncte procentuale mai puțin decât în octombrie, precum și prognozele referitoare la Italia, revizuite cu 0,4 puncte procentuale până la un avans de 0,6%, și Franța, cu 0,1 puncte procentuale până la un avans de 1,5%. În cazul primei puteri economice a Europei, FMI se așteaptă la o producție industrială mai slabă în sectorul auto, în timp ce în cazul Italiei revizuirea vine pe fondul unei cereri interne mai slabe combinată cu o creștere a costurilor cu împrumuturile, iar în cazul Franței ca urmare a impactului negativ al protestelor vestelor galbene care durează de mai multe luni.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial