FMI: Tarifele vamale ar putea reduce nivelul PIB-ului global cu 0,8% în 2020
Numărul 35, 17-23 sept. 2019 » Lumea în care trăim
Tarifele vamale impuse sau anunţate de SUA şi China ar putea tăia 0,8% din PIB-ul global în 2020 şi ar putea provoca pierderi suplimentare în următorii ani, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres. Purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a apreciat că tensiunile comerciale încep să afecteze o economie mondială care deja se confrunta cu dificultăţi, inclusiv cu o slăbire a producţiei industriale care nu s-a mai înregistrat de la criza financiară globală din 2007-2008.
În cadrul obişnuitei conferinţe de presă a FMI, Rice a anunţat, fără a furniza detalii suplimentare, că instituţia financiară internaţională urmează să prezinte luna viitoare noile perspective economice revizuite. Ritmul activităţii economice este atenuat, escaladarea tensiunilor comerciale şi geopolitice provocând incertitudini şi erodând încrederea oamenilor de afaceri, investiţiile şi comerţul, a avertizat oficialul FMI.
Şi în trecut FMI a atras atenţia faţă de consecinţele negative asupra economiei mondiale ale războiului comercial dintre SUA şi China şi ale altor dispute comerciale, dar Rice a declarat că impactul se simte acum. „Tensiunile nu sunt doar o ameninţare, de fapt ele încep să afecteze semnificativ dinamismul economiei mondiale. Cele mai recente estimări ale FMI arată că tarifele vamale dintre SUA şi China, inclusiv cele implementate sau anunţate, ar putea reduce potenţial nivelul PIB-ului global cu 0,8% în 2020, provocând pierderi suplimentare în următorii ani”, a afirmat purtătorul de cuvânt al FMI.
Întrebat dacă instituţia previzionează acum o recesiune, Rice a răspuns că scenariul de bază nu indică aşa ceva în acest moment, deşi FMI a folosit cuvinte precum „foarte precară, fragilă şi delicată” pentru a descrie perspectiva economică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial