FMI va avea „un rol critic” în tranziția către banii digitali
Numărul 29-30, 11-24 aug. 2021 » Conectarea la era digitală
Fondul Monetar Internațional trebuie să-și sporească resursele deoarece caută „să monitorizeze, să consilieze și să ajute la gestionarea acestei tranziții complexe” spre banii digitali, conform unui document publicat de instituția financiară internațională, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Banii digitali pot face plățile mai accesibile, mai rapide și mai ieftine. Dar pentru ca asta să se întâmple, autoritățile trebuie să-și intensifice eforturile în vederea rezolvării dificultăților cheie: numerarul digital trebuie să fie sigur, trebuie să protejeze economia internă și stabilitatea financiară, și trebuie menținută stabilitatea sistemului monetar internațional, apreciază instituția.
„FMI are un rol critic - trebuie să-i ajute pe membrii săi să valorifice beneficiile și să gestioneze riscurile legate de banii digitali. Și mai important, banii digitali trebuie reglementați și furnizați astfel încât țările să mențină controlul asupra politicii monetare, a condițiilor financiar și a regimurilor de curs de schimb”, se arată în documentul FMI.
Aici FMI face distincția între monedele digitale bancare centrale (CBDC), monedele stabile (stablecoins) și moneda electronică (e-Money), pe care se concentrează, și criptoactivele, inclusiv bitcoin.
Documentul, care a fost discutat în Board-ul FMI în aprilie și publicat zilele trecute, oferă o viziune a evoluției FMI, și modului în care încearcă să colaboreze cu alte organizații, cum ar fi băncile centrale, autorități de reglementare și Banca Mondială.
„Și Fondul Monetar Internațional trebuie să-și intensifice eforturile și să-și sporească resursele alocate acestui domeniu. FMI trebuie să-și întărească rapid și să adâncească activitatea sa legată de banii digitali, în coordonare și în cooperare strânsă cu alte instituții”, se arată în document.
Și BCE lucrează la crearea unei forme electronice de numerar care să vină în completarea bancnotelor și monedelor, într-o încercare de a stopa concurența din partea criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, Diem și Tether.
Un euro digital ar fi mult mai sigur decât un portofel digital sau un cont deținut la o bancă comercială, apreciază analiștii, ceea ce sporește temerile că în perioade de criză cetățenii își vor schimba economiile în euro digitali, afectând modelul de afaceri al sectorului financiar.
Un echivalent electronic al bancnotelor și monedelor, un euro digital cel mai probabil va fi un portofel electronic pe care cetățenii din zona euro îl pot păstra la BCE mai degrabă decât la o bancă comercială.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane