FNGCIMM a acordat garanții de 130,16 milioane de lei prin IMM Invest și Agro IMM Invest, ediția 2022
Telex » Știri 28 februarie 2022
Garanții în valoare de aproape 130,16 milioane de lei au fost acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) în numai cinci zile, prin programele guvernamentale IMM Invest și Agro IMM Invest, ediția 2022, informează instituția, într-un comunicat citat de Agerpres. Conform datelor centralizate, au fost acordate 278 de garanții în nume și cont stat, în valoare de 130.156.933 lei, care au susținut credite de 155.293.952 lei.
De la începutul acestui an, FNGCIMM a introdus în economie, prin toate programele pe care le gestionează, garanții în valoare de 422.781.036 de lei, care au susținut credite în valoare de 455.909.444 de lei acordate unui număr de 498 de IMM-uri. „În premieră, programele guvernamentale de garantare menite să sprijine mediul antreprenorial au demarat foarte devreme, încă din luna februarie, fiind primele măsuri operaționalizate pentru IMM-uri (....) Ne propunem să consumăm plafonul de garantare alocat în perioada de valabilitate a Cadrului Temporar actual pentru a permite antreprenorilor să acceseze cât mai rapid facilitățile de finanțare, iar plafoanele de garantare în valoare totală de 7,5 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocări pentru IMM Invest și 2,5 miliarde lei pentru Agro IMM Invest, să fie epuizate până la jumătatea acestui an. De asemenea, în ședința Consiliului de Administrație al Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare - AECM (...), am propus să susținem demersul AECM adresat Comisiei Europene pentru prelungirea perioadei de valabilitate a Cadrului Temporar până la 31 decembrie 2022, precum și creșterea intensității ajutorului de stat de minimis de la 200.000 euro la 500.000 euro acordat IMM-urilor în ultimii 3 ani fiscali”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.
Potrivit sursei citate, de la operaționalizarea Programului IMM Invest România și a subprogramului Agro Invest, prin adoptarea de către Guvernul României a HG nr. 206/14 februarie 2022, plafoanele de garantare aferente celor 20 de finanțatori participanți în programul IMM Invest România au fost alocate, nivelul de suprasubscriere al băncilor depășind cu peste 275% plafonul disponibil pentru IMM Invest și cu 166% pentru Agro IMM Invest.
Programul IMM Invest cu subprogramul său Agro IMM Invest este instrumentul financiar de susținere a IMM-urilor cu cel mai mare succes din ultimii 30 de ani.
În anul 2020 au beneficiat de credite cu garanții de stat un număr de peste 25.000 de firme. Rezultatele implementării programului IMM Invest România - ediția 2021, demarat la 23 aprilie 2021, înregistrează circa 17.000 de credite garantate, cu o valoare a solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM de peste 10,5 miliarde lei, ce au susținut credite de peste 12,8 miliarde lei.
Subprogramul Agro IMM Invest este primul program guvernamental adaptat nevoilor specifice IMM-urilor din sectorul agricol, pescuit, acvacultură, precum și ale sectorului alimentar. Ajutorul de stat aferent acoperă costurile de finanțare și include, ca facilitate suplimentară față de IMM Invest, o componentă de grant de 10% din valoarea finanțării. De la lansarea lui, în aprilie 2021, prin subprogramul Agro Invest, au fost acordate 2.500 de credite/garanții solicitate de IMM-uri, valoarea totală a solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM depășind 2,1 miliarde lei, cu o valoare a finanțării mai mare de 2,6 miliarde lei.
„IMM-urile care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate stipulate în program pot apela la garanțiile din surse proprii FNGCIMM, care se acordă, atât pentru credite de investiții, cât și pentru credite pentru capital de lucru, valoarea maximă a garanției, în funcție de finanțator, fiind între 1,6 milioane lei și 2,4 milioane lei. Perioada maximă de garantare este de 36 luni, cu posibilitate de prelungire pe perioade consecutive de 36 de luni în cazul creditelor pentru capital de lucru. În cadrul Programului înființat în baza OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiar nebancare anumitor categorii de debitori, rolul FNGCIMM este de a garanta creditorilor sumele reprezentând dobânzi amânate la plată și de a prelua riscul neîndeplinirii obligațiilor ce le revin debitorilor. În prezent, FNGCIMM SA-IFN continuă acest program pentru un număr de 47.593 debitori, în acest an valoarea addendumurilor emise fiind de 128.539.010 lei”, se menționează în comunicat.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial