Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare are o rată de acoperire a depozitelor de 2,7%
Telex » Știri 17 mai 2023
Raportul dintre resursele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) și depozitele acoperite era de 2,7% la 31 decembrie 2022, de peste trei ori mai mare decât nivelul-țintă de 0,8% la care trebuie să ajungă toate schemele din UE până la jumătatea anului 2024, a declarat directorul general al Fondului, Petre Tulin, în cadrul unei conferințe, relatează Agerpres. "Referitor la resursele administrate de Fond. E un aspect foarte important și este adus adesea în discuție în aceste zile în contextul evenimentelor din Statele Unite și Elveția. Cât de bine capitalizat, cât de bine finanțat este Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din România? Eu o să vă dau numai în două cifre. În România, raportul dintre resurse practic ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare și depozitele acoperite este de 2,7% și este practic de trei ori mai mare decât nivelul țintă de 0,8 prevăzut de Directiva Europeană, nivel la care trebuie să ajungă toate schemele de garantare din Uniunea Europeană până la jumătatea anului 2024", a spus Petre Tulin, la conferința dedicată industriei bancare și financiare, în cadrul "Bucharest Leaders' Summit: The future is now. Perspectives of the aftermath".
El a menționat că, din acest punct de vedere, FGDB este una dintre cele mai solide scheme de garantare a depozitelor din Spațiul Economic European la data de 31 decembrie 2021.
"Noi, din acest punct de vedere, ne-am poziționat în ultima perioadă, în ultimii 5 ani, 6 ani, în primele trei scheme de garantare din punct de vedere al gradului de acoperire", a afirmat Petre Tulin.
Potrivit datelor prezentate în conferință, Fondul garanta la finalul anului trecut 14,4 milioane de persoane fizice și 1,1 milioane de persoane juridice.
Depozitele în lei care erau eligibile a fi acoperite se ridicau la 286,9 miliarde de lei, iar cele în valută la echivalentul a 165 miliarde de lei.
Petre Tulin a vorbit și despre studiile privind percepția populației cu privire la sistemul bancar realizate împreună cu Mercury Research. Astfel, studiul din 2021 arată că încrederea în sistemul bancar era în creștere. 65% dintre respondenți au declarat că au destul de multă sau foarte multă încredere în băncile din România față de 54% în 2018 și 31% în 2013. S-a constatat o îmbunătățire și în ceea ce privește stabilitatea sistemului financiar-bancar din Romania: 62% dintre respondenți au considerat că acesta este destul de stabil sau foarte stabil, în comparație cu 53% în 2018 și 40% în 2013.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial