UNICEF: Trei municipii și două comune din România, candidate la titlul de „Localitate prietenă a copiilor”
Numărul 4, 31 ian. - 6 feb. 2024 » Roza vânturilor
Municipiile Brașov, Bacău și Moinești, alături de comunele Colonești și Corbasca, au fost recunoscute drept candidate la titlul de "Localitate prietenă a copiilor", în cadrul unei inițiative globale a UNICEF și a UN-Habitat lansate în 1996, la care participă peste 3.400 orașe din 38 de țări. Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor este un concept care aduce împreună autoritățile și alți actori relevanți, cum sunt organizațiile neguvernamentale, sectorul privat, mediul academic, mass-media și, cel mai important, copiii.
Potrivit unui comunicat al UNICEF, inițiativa a debutat în România în 2021, ca parte a proiectului "România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale - ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România", care a beneficiat de un grant în valoare de 4,2 milioane de euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, precum și de susținerea companiilor și persoanelor fizice din România. După doi ani și jumătate, timp în care au fost parcurse o serie de etape necesare (printre care se numără semnarea de memorandumuri cu UNICEF, realizarea de analize de situație în cele cinci localități, constituirea de consilii locale ale copiilor, înființarea de comitete locale de coordonare prin decizii sau dispoziții ale primarilor, consultări ale copiilor din localități și traininguri în urma cărora copiii își cunosc mai bine drepturile etc.), municipiile Bacău, Brașov, Moinești și comunele Colonești și Corbasca au fost desemnate drept candidate la titlul de "Localitate prietenă a copiilor".
Conform reprezentanților UNCEF, copiii din cele cinci localități își doresc următoarele: ▪ un mediu sigur și curat; ▪ educație incluzivă de calitate; ▪ mai multe locuri de joacă cu facilități pentru copiii cu dizabilități; ▪ mai multe evenimente culturale și artistice; ▪ să fie consultați mai mult de părinți atunci când aceștia iau decizii care îi privesc; ▪ accesibilizarea spațiilor publice pentru persoanele cu dizabilități; ▪ eliminarea discriminării în comunitate și bullying-ului din școală.
Pe parcursul următorilor doi ani, municipiile și comunele candidate vor lucra cu sprijinul UNICEF pentru a pune în aplicare planurile de acțiune locale. La finalul implementării, acestea vor fi evaluate independent, iar orașul și comunele care se califică vor putea fi recunoscute ca localități prietene ale copiilor.
"Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse susține inițiativa UNICEF, pentru ca tot mai multe orașe și comune din România să devină localități prietene ale copiilor. Copiii trebuie să crească și să se dezvolte în comunități în care au parte de cele mai bune servicii, în care vocile le sunt ascultate și în care administrația locală lucrează împreună cu ei pentru a construi orașe și comune cu adevărat prietene ale copiilor. Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor stabilește reperele pentru realizarea schimbărilor necesare care trebuie să înceapă la nivel local", a declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, citată în comunicatul UNICEF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial