FMI: Economia Europei se confruntă cu o triplă provocare – lupta contra inflației, susținerea redresării și protejarea stabilității financiare
Numărul 16-17, 26 apr. - 9 mai 2023 » Lumea în care trăim
Economia europeană s-a descurcat rezonabil de bine în ultimele săptămâni, dar creșterea încetinește acum și se confruntă cu multiple riscuri, a avertizat Fondul Monetar Internațional, transmite DPA, preluată de Agerpres. "Europa a evitat o recesiune totală în această iarnă și a arătat reziliență - dar se confruntă cu o triplă provocare: lupta contra inflației, susținerea redresării și protejarea stabilității financiare", a afirmat directorul Departamentului European al Fondului Monetar Internațional, Alfred Kammer. Acesta a explicat că rata inflației rămâne la un nivel ridicat și depășește 10% în cele mai multe state din Europa emergentă și în unele economii avansate. Dar o atenuare a inflației este așteptată în urma scăderii prețurilor la energie și a îmbunătățirii situației în lanțurile de aprovizionare, chiar dacă cheltuielile gospodăriilor continuă să crească.
FMI se așteaptă în economiile avansate din Europa la o rată medie a inflației de aproximativ 5,6% anul acesta, și de 11,7% în Europa emergentă.
În ultimele săptămâni, sectorul bancar și stabilitatea financiară au fost, de asemenea, testate, aruncând o umbră asupra perspectivelor de creștere ale economiei europene pe termen scurt, atrage atenția Kammer.
FMI estimează un avans al economiei statelor industrializate din Europa de 0,7% în 2023, față de o creștere de 3,6% în 2022, și de 1,4% anul viitor. "Lucrurile se pot complica extrem de ușor", avertizează Kammer, citând riscurile provocate de înăsprirea pieței forței de muncă, de o nouă creștere a prețurilor la energie sau de sporirea fragmentării geopolitice, care pot afecta evoluția economiei și pot alimenta inflația.
Acesta avertizează că: "Eșecul ținerii sub control a riscurilor la adresa stabilității financiare ar putea duce la crize și la un avans mai redus al economiei. prin urmare, este important să luăm cu adevărat în serios recentele turbulențe înregistrate în sectorul bancar din SUA și Europa".
Autoritățile de supervizare ar trebui să continue evaluarea implicațiilor ratelor mai ridicate ale dobânzilor asupra bilanțurilor instituțiilor financiare, și să efectueze teste de stres, susține directorul Departamentului European al Fondului Monetar Internațional.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național