FMI solicită statelor bogate să reducă inegalitățile folosind impozitarea
Numărul 13, 7-13 apr. 2021 » Lumea în care trăim
Economiile avansate ar putea folosi mai mult un sistem progresiv de taxare a veniturilor, impozitele pe proprietate și pe succesiune, și impozitarea profiturilor „excesive” ale companiilor pentru a ajuta la reducerea inegalităților scoase în evidență de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arată într-un raport dedicat monitorizării politice fiscale, realizat de Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Pandemia a exacerbat inegalitățile preexistente referitoare la accesul la sistemele de îngrijire a sănătății, educație și infrastructură digitală, care ar putea face ca diferențele de venituri să persiste generație după generație. Cele mai multe țări vor avea nevoie de venituri suplimentare pentru a asigura accesul la vaccinuri împotriva COVID-19 și pentru a-și îmbunătăți serviciile, în timp ce întrerup „cercul vicios” al agravării inegalităților, apreciază FMI.
Pentru a schimba direcția, statele trebuie să se concentreze pe investiții mai bune în educație, sănătate și dezvoltarea copiilor în primii ani de viață, precum și pe întărirea mecanismelor de protecție socială. Pentru a aloca resursele necesare, economiile avansate ar putea crește gradul de progresivitate a sistemului de impozitare și ar trebui să se bizuie mai mult pe impozitele pe proprietate și pe succesiune, se arată în raport.
„Ar trebui luate în considerare contribuții la redresarea în urma pandemiei și impozitarea profiturilor «excesive» ale companiilor”, o altă opțiune fiind impozitul pe avere, dacă alte măsuri nu sunt suficiente.
Economiile emergente și cele în curs de dezvoltare ar trebui să se concentreze pe întărirea capacității fiscale pentru a finanța majorarea cheltuielilor sociale, consideră Fondul Monetar Internațional.
Organizația non-guvernamentală Oxfam, care a scos în evidență creșterea inegalităților, a salutat sprijinul FMI pentru impozitarea profiturilor excesive ale companiilor și ale veniturilor ridicate, și a cerut Fondului să renunțe la propriile cerințe legate de austeritate. „Pandemia a adâncit inegalitățile. Averea miliardarilor a crescut pe plan global cu o sumă uimitoare - 3.900 miliarde de dolari, în perioada martie - decembrie 2020”, a apreciat Susana Ruiz, consilier în politică fiscală la Oxfam. Ruiz a adăugat că FMI și guvernele ar trebui să evite repetarea a ceea ce s-a întâmplat după criza financiară din 2008 - 2009, când povara impozitării a trecut de la profiturile celor mai bogați și ale companiilor la gospodării.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național