FMI va reduce previziunea de creștere globală din cauza războiului din Ucraina
Numărul 10, 16-22 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Fondul Monetar Internațional (FMI) își va reduce previziunile privind creșterea globală luna viitoare din cauza războiului din Ucraina, a anunțat directorul instituției financiare, Kristalina Georgieva, avertizând că intrarea Rusiei în incapacitate de plată nu mai este „un eveniment improbabil”, notează AFP, preluată de Agerpres. FMI și Banca Mondială își vor ține reuniunile de primăvară prin videoconferință în săptămâna care începe la 18 aprilie.
„Pentru a rezuma, avem un impact tragic al războiului asupra Ucrainei. Avem o contracție semnificativă în Rusia și vedem impactul probabil asupra perspectivei noastre pentru economia globală”, a spus ea în timpul unei mese rotunde cu câțiva jurnaliști. „Vom veni luna viitoare cu o revizuire în scădere a previziunilor noastre de creștere globală”, a adăugat ea.
În timp ce economia mondială nu și-a revenit încă din pandemia de COVID-19, „o criză ca nicio alta”, acum trece printr-un „teren și mai șocant”, a subliniat Kristalina Georgieva.
„Se întâmplă ce era de neconceput, avem un război în Europa”, a spus ea.
În ceea ce privește impactul asupra Rusiei, șefa FMI a subliniat că sancțiunile „fără precedent” impuse de țările aliate duc la „o contracție bruscă a economiei ruse și o recesiune profundă”. Ea a descris efectele în Rusia: de la deprecierea masivă a monedei, care conduce la creșterea inflației, până la scăderea puterii de cumpărare și a nivelului de trai al unei mari majorități a populației ruse. „Efectele asupra țărilor vecine sunt, de asemenea, semnificative, în special pentru țările care sunt mai strâns integrate cu economia ucraineană și rusă”, a spus ea, citând țările din Asia Centrală, Moldova, țările baltice.
Intrarea Rusiei în incapacitate de plată „nu mai este un eveniment improbabil”, a continuat Kristalina Georgieva, menționând în același timp că problema nu este disponibilitatea banilor, ci incapacitatea de a-i folosi, deoarece țara a fost izolată de sistemul financiar mondial. „Nu voi specula cu privire la ceea ce se poate întâmpla sau nu, ci doar să spun că nu mai vorbim despre un default din partea Rusiei ca un eveniment improbabil”, a spus ea.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane